Za Google Crna Gora značajna, posebno zbog turizma

Najveću mogućnost vidimo kod brendiranja i promovisanja Crne Gore kao destinacije, a nije ni zanemarljiv prostor koji imaju domaći hotelijeri, turističke agencije...
150 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2012. 20:11h

Udio on-line oglašavanja u Crnoj Gori iznosi tek nešto ispod četiri odsto, procjena je Google Adriatik kancelarije. Preciznih podataka, nažalost nema. Joško Mrndže, Country menadžer kancelarije, kazao je “Vijestima” da je u pitanju procjena načinjena na osnovu podataka iz više različitih izvora.

“Udio on-line oglašavanja u regiji varira od države do države. Postoje države u kojima je taj on-line share manji, negdje je nešto veći i kreće se od pet do osam odsto”, kaže on, dodajući da udio on-line oglašavanja prirodno raste, jer raste i broj korisnika interneta u regionu. Prema podacima statističkog portala Internet stats s kraja prošle godine, internet penetracija u Crnoj Gori iznosila je 49,6 odsto.

Iako je Crna Gora nezavisna već šest godina, Crna Gora i Srbija su tek odnedavno u okviru AdWordsu interfejsa prikazane kao dva entiteta

Kako je strategija Googlea da aktivno pomaže pojedincima i kompanijama da ostvare korist od razvoja interneta, prisutnost te kompanije na nekom tržištu znači neposrednju lokalnu podršku oglašivačima, što će im omogućiti da ostvare profit od razvoja digitalne ekonomije.

"Googleu je Crna Gora vrlo značajna, pogotovo zbog turizma. Znajući da je turizam bio među prvim privrednim granama koje su iskoristile potencijal interneta, sigurni smo da će i Crna Gora krenuti snažnije putem korištenja interneta kao promotivnog i akvizicijskog kanala", kazao je Mrndže, dodajući da više od 50 odsto Evropljana svoje godišnje odmore rezerviše preko interneta.

On najavljuje obilazak potencijalnih klijenata, za koje u kompaniji smatraju da bi mogla postojati mogućnost saradnje.

"Oni koje ne stignemo obići slobodno nam se mogu javiti u u zagrebačku kancelariju. Najveću mogućnost vidimo kod brendiranja i promovisanja Crne Gore kao destinacije, a nije ni zanemarljiv prostor koji imaju domaći hotelijeri, turističke agencije, te oni koji nude privatan smještaj, pri stvaranju vidljivosti svoje ponude širom svijeta. Ne bih zanemario i rastući trend tzv. start-up firmi, koje imaju ambiciju da svoje proizvode nude globalno. Za njih, Google je izuzetno važna platforma za povećanje vidljivosti i prepoznatiljivosti", kaže Mrndže.

Joško Mrndže

S obzirom da broj korisnika koji na internetu traže informacije raste, Google pretraživač može da posluži i kao pokazatelj najnovijih trendova i ekonomske dinamike

Namjera kompanije Google je da dodatno proširi podršku i ponudu lokalnim kompanijama. S obzirom da se oglašavanje na internetu dokazalo kao efikasno i sve popularnije, Google nudi nekoliko opcija za lokalne kompanije.

U cilju povećanja vidljivosti i koristi od oglašavanja na internetu, na raspolaganju je relevantno oglašavanje u pretraživaču – Google AdWords – koji prikazuje oglase povezane s korisnikovim upitom u pretraživaču Google.

Za dodatnu zaradu, priključivanjem Google Content Network – Google AdSense – može se unovčiti sadržaj vlastite web stranice, prikazivanjem relevantnih Google oglasa na njoj. S obzirom da broj korisnika koji na internetu traže informacije raste, Google pretraživač može da posluži i kao pokazatelj najnovijih trendova i ekonomske dinamike.

Google nudi posebnu besplatnu alatku za informaciju o trendovima pretraga: Insights for Search ili Google Trends. Kompanije tako mogu da saznaju koji se pojmovi najčešće pretražuju i prema tome prilagode svoje internet kampanje ili web stranice kako bi što bolje odgovorili potrebama potrošača ili korisnika.

Proizvodi su prilagođeni tržištima u regionu - pa tako postoje stranice za informacije o trendovima pretraga za Hrvatsku i Srbiju - ali Crne Gore nema. Iako je Crna Gora nezavisna već šest godina, Crna Gora i Srbija su tek odnedavno u okviru AdWordsu interfejsa prikazane kao dva entiteta. Crna Gora na Googleu ima i početnu stranicu, pod domenom Google.me.

Na toj stranici, koja je aktivna više od dvije godine, među ponuđenim jezicima su srpski, bosanski i crnogorski. Ali, crnogorski je jedini među njima, čak uopšte među jezicima sa prostora bivše Jugoslavije, koji nema podršku za virtuelnu tastaturu.

“Neke stvari moramo posmatrati malo realnije. Kada je u pitanju internet zajednica, nismo tako mnogobrojni korisnici. Samim tim nas i Google, kao i ostale globalne kompanije, ne stavljaju baš u prvi red obaveza lokalizacije”, kazao je “Vijestima” prije dvije godine Dejan Abazović, tadašnji savjetnik ministra za informaciono društvo.

On je još tada kazao da će ukazati Googleu na interesovanje za dobijanjem virtuelne tastature za crnogorski jezik na stranicama poznatog internet pretraživača. Crna Gora se ne nalazi ni na listi zemalja iz koji moguće plaćanje aplikacija na Google Playu.

Google se godinama nalazi u vrhu Fortune liste 100 američkih kompanija najpoželjnijih za zapošljavanje

Iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije “Vijestima” je ranije rečeno da je “omogućavanje kupovine preko Google (i Apple) naloga veoma bitno za građane Crne Gore”, te da “da bi se Crna Gora našla na listi prilikom registracije Google (i Apple) naloga, moramo biti svjesni, ne zavisi samo od nas, već i od procjene tržišta i poslovne politike tih kompanija”.

Mrndže nije mogao da precizira kada će bilo koji proizvod biti dostupan na crnogorskom tržištu.

“Ne mogu komentasirati kad će pojedini proizvodi i usluge biti dostupni na kojem tržištu, ali će se to, u svakom slučaju, u jednom dugoročnom periodu, desiti. Mi kao predstavnici Adriatik regije, pogotovo od otvaranja kancelarije, aktivno radimo na poboljšanjima i dostizanju nivoa usluga koje postoje na razvijenijim tržištima.”

Na pitanje da li postoje bilo kakvi preduslovi, kao što je zakonska regulativa, on je kazao da postoji više parametara, te da se “stvari zapravo prirodno nađu na nekom tržištu”.

“Većina naših proizvoda se nađe najprije u Americi, a onda idu postepeno po regijama, gdje su i tehnologija i zakonodavstvo usklađeni, odnosno treba nam vrijeme za lokalizaciju tih proizvoda. Siguran sam da će se to desiti i sa Crnom Gorom, ali ne mogu reći konkretan rok”.

Čudesno mjesto za rad

Google se godinama nalazi u vrhu Fortune liste 100 američkih kompanija najpoželjnijih za zapošljavanje. Ni u Hrvatskoj kancelariji nije drugačije.

"Google je sjajna i čudesna kompanija koja stvarno brine o svojim zaposlenima - od atmosfere, kulture, brige o balansu poslovnog i privatnog života. Ljudi rade svoj posao, ali u atmosferi koja je apsolutno podsticajna, koja omogućava pojedincima da se razviju u svim pravcima - od treninga, seminara... pa i besplatnog ručka”, kaže Mrndže.

AdWords ukratko

AdWords je Googleov servis pomo u kojeg je moguće reklamirati proizvode i usluge samo onim klijentima koji su za njih zainteresovani. Prilikom kreiranja oglasa, naručilac bira ključne riječi, koje kada korisnik otkuca prilikom pretrage ili pristupi stranici koja sadrže date ključne, aktiviraju pojavljivanje oglasa.

Moguće je odrediti i gdje korisnik želi da se njegovi oglasi prikazuju – samo u zemlji ili i u inostranstvu. Korisnici vide oglas kada na Google unesu jednu od ključnih riječi navedenih u oglasu, a oglas se prikazuje pored ili iznad rezultata pretrage.

Na AdWordsu ne postoji minimalna ili maksimalna potrošnja. Korisnik sam može da odluči o budžetu, odnosno definiše koliko će platiti za dan ili po kliku. Plaća se samo onda kada posjetilac stvarno klikne na postavljeni oglas, a ne onda kad se on prikazuje.

Oglase je moguće mijenjati, a budžet prilagođavati sve do dobijanja željenih rezultata. Moguće je koristiti i različite formate oglasa, te postaviti ih na više različitih jezika.

Servisom je moguće kontrolisati trošenje sredstava na dnevnom nivou i po visini troškova po kliku (tzv. CPC – Costs per Click). Kampanju je moguće zaustaviti u svakom momentu i na isti način je ponovo pokrenuti.

Pored prikazivanja tekstualnih reklama na pretraživaču Google, reklame se pojavljuju u formi teksta i banera na različitim svjetskim sajtovima.

Bonus video: