Zabava od 900 kubika: Reno klio 0,9 TCE

Mali turbobenzinac u praksi pokazuje sasvim solidne performanse, čak i u zahtjevnijoj vožnji
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2016. 21:10h

Nova generacija Renoovog modela klio je 2013. godine donijela dizajnersku revoluciju kod francuskog proizvođača. Međutim, u Renou žele da nastave da diktiraju tempo, pa su ove godine unaprijedili svoj gradski auto, a redizajnirani klio je stigao na probu kod nas.

Čim se pojavio na tržištu, novi reno klio se svojim očaravajućim stilom, pristupačnom cijenom i bogatom opremom nametnuo kao favorit mlađe populacije kupaca. Ova obnovljena verzija će ga dodatno učvrstiti na toj poziciji, jer se radi o najatraktivnijem kliju ikada. Sa samo par stilskih prepravki, dizajneri su ga učinili zrelijim.

Najuočljivije vizuelne razlike naći ćete na prednjem dijelu. Farovi su sada opremljeni integrisanim LED dnevnim svjetlima u C obliku, a i Renoov logo u sredini maske je malo većii redizajniran. Pozadi, donji spojler je preoblikovan tako da sada izgleda robusnije, a i svjetlosne grupe su malo zatamnjene, a dobile su i LED svjetla u C obliku. U ponudu su dodate i četri nove boje, a na raspolaganju su i novi dezeni točkova.

Testni model ima i paket GT LINE koji podrazumijeva točkove od 17 inča, posebne branike, hromirani završetak izduvne cijevi.

Klio je zadržao kupe stil, kome uveliko kumuju zadnja vrata kod kojih su ručke ukamuflirane u C nosač krova. Na prvi pogled, u unutrašnjosti nema promjena, ali ako se malo bolje zagledate, shvatićete da sve izgleda dosta luksuznije. I ne samo to, tekstura plastike na komandnoj tabli i posebno na oblogama vrata je mnogo ugodnija i pri dodiru. Hromirani elementi su malo matirani, a boje prefinjenije.

Volan je preoblikovan, i sa njega su uklonjeni neki plastični djelovi. Redizajnirana je i ručica mjenjača i obloge vrata, pa je ukupan osjećaj kvaliteta podignut na viši nivo. Tkanina sjedišta je kvalitetnija, a kod skupljih varijanti ona imaju i dodatnu podršku za leđa.

S obzirom na popularnost kod mlađih kupaca, multimedijalni uređaj sa tačskrinom je obavezan. U testnom modelu to je MEDIANAV Evolution sa ugrađenim displejom od 7 inča sa Bluetooth i USB konekcijom i navigacijom.

Dok su poboljšanja napravljena spolja i iznutra, pod limom je sve ostalo isto. Promjena na ogibljenju i šasiji nema, ali klio se ionako dosta sportski ponaša, reaguje odlično na brze promjene pravca. U oštrim krivinama se ponekad čini da je volan malo manje direktan, ali u globalu je njegova težina odlično odmjerena.

Pod haubom je mali turbobenzinac od samo 900 kubika. Ovaj trocilindarski agregat razvija 90 KS, pa i pored male zapremine ostvaruje dobre rezultate u praksi. Sitna mašina sasvim odgovara ovom automobilu. U gradskoj vožnji je prilično živahan, a drži se dobro i pri brzoj vožnji magistralnim putem. Da bi ostvarili intenzivnije ubrzanje, morate koristiti nešto viši broj obrtaja, jer maksimalna vuča postaje dostupna tek nakon 2.500 obrtaja.

Motor je vrlo tih, bez vibracija tipičnih za trocilindraše, a prenos snage se obavlja petostepenim manuelnim mjenjačem koji pri bržem šaltovanju nije baš najpracizniji. Uzbrdo, naravno, nemojte očekivati preveliku agilnost, ali ni preveliku tromost. Dok ga držite na višim obrtajima, moći ćete bez problema i da pretičete. Potrošnja goriva je vrlo niska. U katalogu piše da je prosjek 4,7 litara, a u praksi treba da očekujete litar više.

Čak i standardna oprema je dosta bogata, a u testnom modelu sa paketom, Intens pored specijalne metalik boje imamo i parking senzore, automatsku klimu i hends fri karticu.

Ovako opremljen klio kod domaćeg zastupnika Renoa staje nepunih 15.000 eura.

Nijesu zaboravljene ni praktične vrijednosti

Praktične vrijednosti su i dalje jača strana klija. Prostora na prednjim i zadnjim sjedištima ima više nego što bi očekivali od ovolikog vozila.

Prtljažnik prima 300 litara, i jedan je od najvećih u segmentu. Naslone sjedišta možete da sklopite, ali pri ubacivanju kabastih predmeta malo će vam zasmetati stepenica koja se pritom javlja. U kabini ima dosta korisnih pregrada, kao što je ona ispred ručice mjenjača, veliki džepovi u vratima ili odjeljci između sjedišta.

Galerija

Bonus video: