Zagreb uputio protestnu notu zbog „Jadrana”

“Ide se definitivno na zaoštravanje odnosa sa Crnom Gorom u vezi sa “Jadranom”. Neće više biti komotne plovidbe broda izvan crnogorskih teritorijalnih voda. Postoji i ideja da se uspori put Crne Gore prema EU, dok se ne riješi sukcesija vojne imovine, posebno status ‘Jadrana’”, kazao je hrvatski izvor “Vijesti“
289 pregleda 16 komentar(a)
JAdran, Foto: Siniša Luković
JAdran, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 10.05.2018. 06:20h

Vlada Hrvatske preduzela je diplomatsku akciju kako bi se Crnoj Gori otežalo da u međunarodnim vodama koristi školski brod Mornarice Vojske Crne Gore, jedrenjak „Jadran“ na koga zvanični Zagreb polaže pravo. Hrvatska Vlada je predala protestne note crnogorskim i vlastima Malte zbog međunarodnog krstarenja “Jadrana“ na relaciji Tivat-Valeta-Tivat. Iz crnogorske vlade tvrde da protestna nota neće uticati na odnose između dvije države.

“U noti upućenoj Vladi Crne Gore navodi se da je isplovljavanje broda na koji Republika Hrvatska ima pravo vlasništva, čin suprotan dobrosusjedskim odnosima dviju država, odnosno svojevrstan neprijateljski čin koji ruši dobre međusobne odnose. Od Malte je diplomatskim putem zatraženo da otkaže gostoprimstvo “Jadranu” i njegovoj posadi”, kazao je sagovornik “Vijesti” blizak vojnim i diplomatskim krugovima te države.

“Jadran” se od utorka nalazi u luci Valete, glavnog grada Malte, gdje će se prema planu krstarenja zadržati do četvrtka kada je predviđeno isplovljavanje nazad za Tivat. Izvori “Vijesti” sa broda tvrde da zasada brod, posada i ukrcani studenti Pomorskog fakulteta iz Kotora nemaju nikakvih neprijatnosti i da se posjeta Malti odvija prema planu i programu. To je uključivalo i održavanje službenog prijema za malteške vlasti, a na kome je najavljeno i prisustvo najmanje jednog ministra iz Vlade te ostrvske države.

“Crna Gora je diplomatski akt Republike Hrvatske primila k znanju u skladu sa našim stavom koji se temelji na opredjeljenju da različita stanovišta o školskom brodu “Jadran”, koja nijesu nepoznata javnosti, neće i ne mogu poremetiti dobrosusjedske i prijateljske odnose Crne Gore i Hrvatske - država koje su partneri u NATO-u, a uskoro i u EU”, kazao je šef Biroa za odnose sa javnošću Vlade Srđan Kusovac. Iz Vlade Hrvatske “Vijestima” nije odgovoreno na pitanja da li je od malteških vlasti zahtijevano da otkažu gostoprimstvo školskom brodu Mornarice VCG.

Hrvatska godinama pokušava da vrati “Jadran“ koji je, po stavovima tamošnjih zvaničnika, bivša Jugoslovenska Ratna Mornarica prilikom povlačenja iz Hrvatske 1992. godine, odvela za Crnu Goru iz njegove stalne baze u ratnoj luci “Lora” u Splitu. “Jadran“ se, međutim, u momentu raspada bivše SFRJ zatekao u Tivtu gdje je 1991. stigao na redovan generalni remont u tamošnje vojno-pomorsko brodogradilište “Arsenal”. Pozivajući se na dogovorena pravila o sukcesiji vojne imovine bivše Jugoslavije, zvanični Zagreb tvrdi da Hrvatskoj pripada najveći dio brodova i naoružanja bivše JRM jer su oni bazirali u hrvatskim lukama, procjenujući da joj Crna Gora po tom osnovu duguje preko 2 milijarde dolara na koliko je bila procijenjena jugoslovenska ratna flota. Oni posebno insistiraju da je zvanični Zagreb zapravo pravi vlasnik jedrenjaka “Jadran“ koji je kao školski brod izgrađen 1933. u Njemačkoj za potrebe ondašnje Kraljevske mornarice Jugoslavije, iako je njegovu gradnju sa najvećim dijelom potrebne sume, finansirao vojni budžet Kraljevine Jugoslavije.

“Ide se definitivno na zaoštravanje odnosa sa Crnom Gorom u vezi sa “Jadranom”. Neće više biti komotne plovidbe broda izvan crnogorskih teritorijalnih voda. Postoji i ideja da se uspori put Crne Gore prema EU, dok se ne riješi sukcesija vojne imovine, posebno status ‘Jadrana’”, kazao je hrvatski izvor “Vijesti“.

Odustali od puta u Veneciju prošle godine

Jedrenjak je trenutno na devetodnevnom krsternju Mediteranom sa ukrcanih 47 studenata i tri profesora Pomorskog fakukleta iz Kotora, kojima je ova plovidba praksa. Brod je krajem aprila prošle godine trebalo da sa đacima Srednje pomorske škole iz Kotora obavi slično kraće međunarodno krstarenje vodama Jadranskog mora na relaciji Tivat-Venecija-Koper-Kotor, ali se od toga odustalo jer su hrvatski mediji i vlasti te države poveli jaku kampanju da se plovidba osujeti. Iz hrvatskog Ministarstva odbrane je tada “Vijestima” rečeno da službeni Zagreb ostaje pri stavu da je “Jadran” neraskidivi dio njihove pomorske povijesti i da će “preduzeti sve legitimne korake kako bi ovaj brod bio vraćen pod hrvatski stijeg”.

U međuvremenu, dvije strane su imale nekoliko susreta na najvišem političkom nivou, a iz ministarstava odbrane dviju država najavljeno je intenziviranje saradnje u domenu studija vojnog pomorstva u Splitu, za koje se spekulisalo da osim školovanja crnogorskih kadeta u Splitu, podrazumijeva i odlazak “Jadrana” iz Crne Gore u “Loru” gdje bi služio kao školski brod, a to predstavljeno kao zajednički resurs NATO-a.

Bonus video: