Zasadili Barsku žuticu na ostrvu Ugljan

Barani su na dvodnevnoj manifestaciji pohađali humanitarne i edukativne radionice, te obuke iz praktičnog maslinarstva...
274 pregleda 2 komentar(a)
barski maslinari, Foto: Privatna arhiva
barski maslinari, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 09.05.2018. 19:06h

Delegacija Društva maslinara Bar nastupilaje sa velikim uspjehom na jubilarnoj XX međunarodnoj manifestaciji “Dani masline” u Zadru.

U konkurenciji preko2 00 maslinara iz zemalja regiona, Barani su za svoja ekstradjevičanska i djevičanska maslinova ulja osvojili ukupno osam medalja-zlatne Vebija Abazović, Petar Pukić i Redžep Kolar, srebrnu Ćazim Alković i bronzane Srednja stručna škola, Zejnel Šabović, Hajradin Murić i Said Čantić.

"Potvrdilo se da Baranui mogu i znaju da naprave vrhunska maslinova ulja koja se mogu takmičiti sa uljima iz regiona. Nagrade za kvalitet trebaju biti stimulans i ostalim maslinarima da odustanu od sakupljanja plodova sa zemlje, već da se okrenu savremenom maslinarstvu, da plodove beru sa stabla, brzo ih prerade i ulje čuvaju u odgovarajućim uslovima", rekao je predsjednik Društva maslinara Bar Ćazim Alković.

On je dodao da su Barani tom prilikom na ostrvo Ugljan donijeli sadnicu Barske žutice i potom je posadili pored jedne od najstarijih uljara na Mediteranu.

"Istovjetan dar imali su i kolege maslinari iz Istre, drugih dijelova Dalmacije i Slovenije. Bilo je pravo zadovoljstvo posaditi Barsku žuticu, drvo mira i ljubavi zajedno sa maslinarskim prijateljima sa Mediterana. Sadnicu koja je bila najveća i najljepša od svih posađenih, donirala je Srednja stručna škola iz Bara", naveo je Alković.

Barani su uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja na dvodnevnoj manifestaciji pohađali humanitarne i edukativne radionice, te obuke iz praktičnog maslinarstva u maslinjacima na Ugljanu, a posebno gostoprimstvo ukazao im je i župan Zadarske županije.

Bonus video: