Zašto koristim Linux

Priča “običnog” korisnika koji nema “komplikovane” zahtjeve u radu na računaru
12 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2013. 07:32h

Počeo sam da se interesujem za programe na računaru u zlatno doba piraterije (2003), kada su se na svakom čošku u Podgorici prodavali diskovi sa piratskim sadržajem za jedan do dva eura po komadu i to nikome nije smetalo.

Kroz dalje školovanje počeo sam da učim kancelarijske pakete (MS Office 2003) i Adobe/Makromedia programe za obradu slike i videa na Windows XP-u, jer za drugi sistem nisam ni znao (osim za Mac koji je bio samo misaona imenica).

Prvi distro

U razgovoru sa IT administratorom jednog hotela gdje sam obavljao praksu prvi put sam čuo za Linux.

„Imam Linux distribuciju na kojoj pomjeranjem točkića miša mijenjaš četiri radne površine“. Nakon te račenice bio sam „inficiran“.

Prvo što sam uradio kad sam došao kući, ukucao na Google „Linux za početnike“. Prvih nekoliko rezultata upućivali su na Ubuntu (tadašnju aktivnu verziju 7.04).

Veoma lako sam nalazio brdo dokumentacije za Ubuntu. Još uvijek sam bio vezan za MS Office, Photoshop, Adobe Flash… tako da sam Ubuntu imao dual boot sa Waindows XP-om.

Prelomna tačka

Kada sam postao svjestan da mi Photoshop služi za sjeckanje i rotiranje slika, da sa Writterom mogu iskucati isto kvalitetan seminarski rad, i naravno više ne moram da se „bakćem“ oko traženja creckova i piratskih programa koji će normalno raditi, odlučio sam da na mom računaru ostane samo Ubuntu.

Tako da izlazak Windowsa 7 nije privukao moje interesovanje.

Moj rad na računaru

Pošto sam prevazišao dječije bolesti da imam instalirane programe koje ću možda jednom u godini upaliti ili neću nikad ali bitno je da su tu, odabrao sam put Ubuntua i njegovih derivata.

Ključna stvar izbora je bila filozofija ažuriranja i paket menadžer. Trenutno na mom računaru je instaliran Linux Mint 15 (čisto da malo promijenim od Unitya) koji uz par dodatih programa završava sav moj posao.

INTERNET. 70 odsto vremena na računaru provodim kopajući po internetu. Kao pretraživač preferiram Chromium zbog build-in prevoda i sinhronizacije bookmarksa sa ostalim uređajima. Thunderbird za mejlove, Pidgin za IRC, Skype, Transmission za skidanje operativnih i Dropbox.

MULTIMEDIJA. Pošto sam batalio Photoshop, sad mi GIMP služi za rotiranje i sjeckanje slika. Za muziku i video koristim Movie Player i VLC. Kako radim na tutorijalima i slikanju desktopa koristim Shutter i za snimanje myDesktopRecorder.

OSTALO. Neizbježan Terminal, Gedit ili Leafpad, LibreOffice, VirtualBox za isprobavanje operativnih sistema i UNetbootin za pravljenje live sistema na fleškama.

Ovo su alati koji zadovoljavaju sve moje potrebe za računarom. Kao korisnik koji se ne bavi programiranjem, 3D modelingom i nekim „komplikovanim“ stvarima, mislim da nema potrebe instalirati Windows da bi se pohvalili nekome da imamo posljednju crackovanu verziju Adobe CS-a, Office-a i ostalih papreno skupih alata na koje znamo samo File -> Open.

opensource-me.org

Bonus video: