Zašto sutkinji Bošković predmet nije vraćen u petak?

Predmet navodno nije vraćen kako se ponovo ne bi donijela zabrana
507 pregleda 1 komentar(a)
Nataša Sekulić, Foto: Srđa Boljević
Nataša Sekulić, Foto: Srđa Boljević
Ažurirano: 27.05.2018. 15:46h

Predmet u kojem je tročlano Vijeće Privrednog suda u petak usvojilo prigovor Elektroprivrede Crne Gore i ukinulo privremenu mjeru zabrane EPCG da kupi akcije Rudnika uglja Pljevlja (RUP-a), do kraja radnog vremena u petak, nije vraćen u rad postupajućoj sutkinji Nataši Bošković, nezvanično saznaju “Vijesti”.

Tako nešto je mimo dosadašnje prakse u ovoj instituciji, budući da je pravilo nakon što se odluka donese i podijeli strankama, da se predmet odmah vrati u rad postupajućem sudiji, koji bi trebalo ponovo da odlučuje, u skladu sa preporukama Vijeća.

U Sudskom poslovniku Privrednog suda, u članu 52, navodi se da “drugostepeni sud ne može davati obavještenja o donijetim odlukama koje nijesu poslata prvostepenom sudu”. O novoj odluci u petak su prvo obaviješteni mediji, pa je Informativna služba predsjednika suda izdala saopštenje, da bi na kraju presuda bila uručena parničnim strankama.

Tužilac sumnja da predmet sutkinji Bošković neće biti ni vraćen sve dok Komisija za tržište kapitala (bivša KHOV) da saglasnost na ovu transkciju i novac od prodaje akcija u Centralnoj depozitarnoj agenciji (CDA) bude prebačen na račun akcionara Rudnika uglja, među kojima Aco Đukanović, brat crnogorskog predsjednika, treba da inkasira 3,8 miliona eura, a italijanska kompanija A2A nešto manje od 13 miliona. Upravo su ova dva dioničara RUP-a još krajem 2016. tražili od EPCG da im kupi kontrolni paket akcija u pljevaljskoj kompaniji po cijeni od 6,5 eura.

Ukupno su vlasnici nešto više od 96 odsto akcija RUP-a dali naloge za prodaju dionica, ali je javnu ponudu EPCG za preuzimanje svih akcija prekinula privremena mjera zabrane kupovine, koja je donijeta nekoliko časova prije isteka krajnjeg roka za davanje prodajnih naloga.

Odluku su donijeli članovi Vijeća sudije Nataša Sekulić (izvjestilac i pisac nove presude), Miodrag Anđelić i Ivan Kovačević (predsjednik).

Spekuliše se da predmet nije vraćen sutkinji Bošković kako ona ne bi još u petak, pred kraj radnog vremena, donijela novu mjeru zabrane EPCG da kupi akcije RUP-a, sve do okončanja parnice.

Parnicu je protiv EPCG poveo M&V Company Vasilija Miličkovića, i tužbom traži da se poništi sporna skupštinska odluka o preuzimanju RUP-a donijeta 26. marta.

Sutkinja Bošković je 4. maja donijela privremenu mjeru zabrane EPCG da kupi akcije RUP-a kako bi se izbjegla nenadoknadiva šteta i obesmislila parnica koja se vodi pred ovim sudom.

Sutkinja Sekulić uprkos ranijim obećanjima i pisanim zahtjevima tužioca u ovoj parnici ni u petak nije dala advokatu tužioca Milovanu Miloševićuprigovor EPCG na privremenu mjeru, zajedno sa novom sudskom odlukom, već mu je poručila da će mu je dostaviti iduće sedmice.

Miličković podnosi Sudskom savjetu prijavu protiv četvoro sudija

Tužilac Vasiilije Miličković rekao je “Vijestima” da će u ponedjeljak ujutro podnijeti Sudskom savjetu CG prijavu zbog povrede etičkog kodeksa sudija protiv predsjednika suda Blaža Jovanića, kao i sva tri člana sudskog Vijeća koji su postupali, po prigovoru EPCG, a to su sudije Sekulić, Anđelić i Kovačević.

“Naveli su u rješenju da su sve izvijećali 17. maja, a kako je rješenje donijeto 23. maja to znači da su ga dva dana krili od mene. U petak su ga prvo dostavili medijima, pa objavili informaciju na veb sajtu suda, a potom ga meni uručili. Sve to govori o njihovim zlim namjerama”, naveo je Miličković.

Prijava će se odnositi, kako je objasnio, i na povredu postupka u odnosu na njega koji je podnio četiri pismena zahtjeva sutkinji Sekulić i predsjedniku suda, za kopiranje kompletnih spisa predmeta.

Bonus video: