Završen peti Hakaton: LooTola i Cabrio Porsche podijelili glavnu nagradu

Ovogodišnji Hakaton je bio regionalnog karaktera što je umnogome povećalo kvalitet takmičenja u odnosu na prethodna izdanja
91 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2017. 19:01h

Pobjednici jubilarnog petog Hakatona, održanog od 26. do 28. maja u Tivtu, su LooTola iz Hrvatske i Cabrio Porsche iz Srbije, koji su podijelili glavnu takmičarsku nagradu.

Kako su kazali iz organizacije, ovogodišnji Hakaton je bio regionalnog karaktera što je umnogome povećalo kvalitet takmičenja u odnosu na prethodna izdanja.

”Tema je bila o turizmu i kako unaprijediti turizam Crne Gore” i otkriti dragulje skrivenih lokacija koje su povezane sa legendama i starim pričama. Napravili smo internakcitvnu aplikaciju koja turiste priziva da dođu na lokaciju. Dio legende otkriju prije dolaska na lokaciju a dio tek kad dođu na lokaciju. Na lokaciji dobiju zadatak koji moraju riješiti da bi otkrili legendu do kraja, bilo da su npr. odgovari na pitanje ili fotografisanje nekih lokaliteta. Sakupljanjem lokacija dobijaju I nagradu, razne popuste u npr. restoranima i radnjama, lokalnog tipa," kazala je Lara Verlberg iz pobjedničkog tima LooTola.

Milijana Komad iz Cabrio Porsche tima je kazala da njihova aplikacija pruža pravo iskustvo realnog doživljaja svake lokacije u Crnoj Gori.

“Mi smo ove godine htjedi da uradimo nešto više, jednu virtuelnu realnost, VR Montenegro aplikaciju kojom se promovišu nacionalni običaji, ono što se dešavalo u davninama," kazala je predstavnica pobjedničkog tima iz Srbije.

Timovi koji su učestvovali pored pobjednika su: Hakatonci – Srbija, Beer Code – Crna Gora, AppCraftsmen – Srbija, Chumbawamba – Srbija, Kružni square – Crna Gora, The One Team – Crna Gora i Om3ga Solutions – Crna Gora.

Kako su organizatori naglasili, svi takmičari su naprijed znali da je ovogodišnja tema "Hakuj turizam" i mogli su do početka Hakatona razmišljati o interesantnim konceptima, hardveru, softveru, korisničkom iskustvu i upotrebljivosti potencijalnog rješenja. Međutim, tek su na otvaranju dobili detaljne informacije i materijale koi su im služili kao inspiracija sve do kraja takmičenja koje je završeno danas.

"U pitanju je bio projekat MORT-a "Sva čuda Crne Gore", o legendama i neispričanim pričama o skrivenim mjestima u Crnoj Gori. Hakatonci mogli iskoristiti sve što tehnologija danas dozvoljava i napraviti nešto što može pomoći promociji turizma u Crnoj Gori, bilo da je u vidu aplikacije, igrice, website i sl. Bilo je raznovrsnih rješenja i sudije nisu imale lak zadatak," kazali su organizatori.

“Ovo je najbolji Hakaton do sada, i u smislu kvaliteta radova i smislu odziva ljudi. Dolazak ljudi iz Srbije i Hrvatske su ovaj Hakaton napravili internacionalnim. Odlučili smo da pobjedu odnesu dvije ekipe jer su pokazale podjednak kvalitet, ali je ekipa LooTola je imala kompletnije rješenje u smislu ideje i realizacije i najbolju aplikaciju na Hakatonu, jedan sistem koji je primjenjiv globalno, dok je Cabrio Porsche tim napravio tehnološki naprednije rješenje, nešto što će biti mainstream za nekih pet do 10 godina. Zbog toga će na Spark.me otići LooTola tim. Kada bi se te dvije aplikacije spojile, dobila bi se prava suština, dobar krajnji proizvod za korisnike," kazao je Ivica Tatar iz Logate u ime žirija.

Galerija

Bonus video: