Zbog greške Opštine, Pljevljaci opet ostaju bez toplane

Propustili da upodobe projekat sa novim Zakonom o uređenju prostora
182 pregleda 1 komentar(a)
Toplana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Toplana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 26.10.2018. 19:15h

Radovi na izgradnji gradske toplane u Pljevljima neće početi prije naredne godine jer Opština mora da doradi glavni projekat, kako bi nastavili njegovu realizaciju.

Doradu projekta tražilo je Ministarstvo održivog razvoja i turizma kojem su lokalne vlasti podnijele zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. Dorada glavnog projekta i njegova revizija koštaće Opštinu dodatnih 12 hiljada eura, a neophodna je kako bi se taj dokument upodobio sa novim zakonom i pravilnicima.

Projekat za izgradnju gradske toplane u Pljevljima urađen je prošle godine, a ove je na snagu stupio novi Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata.

U Opštini juče nisu “Vijestima” kazali zbog čega nijesu upodobili projekat sa novim Zakonom prije nego što su podnijeli zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, već ih je na to moralo da upozori resorno Ministarstvo.

Na sajtu Opštine juče su objavljena dva poziva za doradu glavnog projekta i njegovu reviziju što će potrajati šezdesetak dana.

Predsjednik Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović kaže da je već odavno priča o izgradnji toplane u Pljevljima postali farsa.

“Lokalne vlasti su toplanu građanima obećavale još prije par godina, a do sada ništa nije urađeno. Ove godine ništa od toga neće biti, a ne vjerujem da će i naredne krenuti u realizaciju tog posla”, rekao je Mitrović.

Opština je od resornog Ministarstva urbanističko-tehničke uslove dobila krajem jula, a mjesec kasnije podnijela je zahtjev za izdavanje dozvole. Nekoliko dana kasnije, iz Ministarstva su od Opštine tražili dopunu dokumentaciju u roku od pet dana ili će odbiti zahtjev. Direkcija javnih radova nedavno je sa pljevaljskim preduzećem “Tim kompani” potpisala ugovor o izgradnji toplane vrijedan 3,59 miliona eura.

Rok završetka radova je sedam mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.

“Ova faza obuhvata izgradnju toplane sa ugradnjom dva kotla. U toku je priprema tendera za preostale radove i faze. Početak radova se može očekivati odmah nakon pribavljanja dozvole za građenje od Opštine”, kazali su “Vijestima” iz Direkcije.

Iako su iz lokalne uprave ranije više puta uvjeravali građane da će gradska toplana biti izgrađena najkasnije 2018, neizvjesno je da li će posao biti završen i naredne godine. Iz Direkcije su saopštili da je završetak obje faze toplane planiran za 2019. ukoliko se bude odvijalo sve planiranom dinamikom.

Bonus video: