Zbog posla su morali da napuste zemlju, ali su izumili super punjač i uspjeli

"Želimo da se proširimo na Bliski istok. Mislim da imamo prednost jer smo otuda. Tamo nema kompanija koje proizvode ovakve stvari"
0 komentar(a)
Hrabri čvor, Foto: Indiegogo.com
Hrabri čvor, Foto: Indiegogo.com
Ažurirano: 15.06.2015. 19:52h

Njihov punjač za mobilni se može nositi kao privjesak. Izumio ga je mladi dizajnerski par iz Palestine. Zbog ograničenja države i vojske, svoju ideju nisu mogli da razviju.

"U Palestini to nije bilo moguće. Bili smo ograničeni geografskim područjem te vojnim kontrolnim tačkama i to u zemlji osiromašenom resursima", rekla je Lama Mansur, jedan od izumitelja punjača "Hrabri čvor".

Zbog toga su emigrirali u Estoniju. Pobijedili na takmičenju i osnovali kompaniju.

"Estonija je vrlo prijateljski start-up sistem. Svi pružaju podršku i pomoć. Dobra je stvar što smo došli ovdje. Tržište je otvoreno i puno resursa", kazala je Mansur.

Ovaj, kako su ga nazvali, hrabri čvor, može da napuni i do 30 odsto baterije svakog mobilnog telefona. Lako je prenosiv, a priključen na struju puni i dva puta brže nego obični punjači. Zbog radne vize imali su samo tri mjeseca da razviju proizvodnju.

"Bilo je preskupo! U Palestini ako ne uspijete svi vam kažu - rekao sam ti da nećeš uspjeti. Ovdje ako ne uspijete, ljudi vas gledaju kao čovjeka s iskustvom", rekao je Ismat Tafaha.

Tafaha i Mansu su nesrećni što su zbog posla napustili zemlju, ali ih raduje saradnja sa partnerima iz drugi dijelova Bliskog istoka.

"Želimo da se proširimo na Bliski istok. Mislim da imamo prednost jer smo otuda. Tamo nema kompanija koje proizvode ovakve stvari", dodala je Mansur.

Za samo nekoliko sedmica putem internet stranice prodali su rekordan broj punjača, a u budućnosti se nadaju osvajanju svjetskog tržišta, piše Dnevnik.hr.

Bonus video: