Želite Folksvagen manji od golfa, odgovor je - novi polo

Za ovaj model njemačkog proizvođača se više ne može iskoristiti fraza mali gradski auto, jer on više nije mali. Polo je veličinom odskočio od svoje klase, i značajno je porastao u odnosu na prethodnika
250 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2017. 17:36h

Želite Folksvagen koji liči na golf , ali je manji od njega... I to samo malo manji, i uz to i malo jeftiniji. Odgovor je: novi polo.

Za ovaj model njemačkog proizvođača se više ne može iskoristiti fraza mali gradski auto, jer on više nije mali. Polo je veličinom odskočio od svoje klase, i značajno je porastao u odnosu na prethodnika.

U odnosu na dosadašnji model, novi Polo je duži za čitavih 8 centimetara (405 cm) , a sve to je otišlo na međuosovinski razmak (255 cm), što se uz 7 cm veću širinu direktno odražava na veličinu kabine. I sve to bez povećanja težine vozila.

Kad je dizajn u pitanju, Folksvagen je ostao vjeran svojoj filozofiji da ne mijenjajući puno, automobilu podari moderniji i dinamičniji izgled. Tome doprinose i nabori na karoseriji kao što je ovaj koji se proteže duž boka vozila. Ubjedljivi farovi i LED zadnja svjetla doprinose nepokolebljivom i savremenom stilu. Kao i spoljašnjost, i unutrašnjost se odlikuje oštrim linijama i uglovima. Kabina odiše klasičnim njemačkim stilom, što znači da nema lepršavih oblika, ali je sve jednostavno, precizno i na svom mjestu.

Pogled će vam vjerovatno prvo pasti na veliki displej od osam inča, putem koga se upravlja informaciono zabavnim ssitemom. Ovo je samo jedna od modernih tehnologija koje je VW ponudio kod pola.

Među njima su i radarski tempomat, upozorenje na mrtvi ugao, pomoć pri parkiranju i wi fi hot spot. Tač skrin displej je izuzetan, krasi ga dobra grafika i lako upravljanje. Klasičnim prekidačima kontrolišete jačinu zvuka i zumirate mapu navigacije. Sa njim moćete i da povežete pametni telefon. Novina u ovom segmentu je i digitalna instrument tabla koju naš model neposjeduje. Međutim, pošto ona inače simulira tradicionalne analogne mjerače, preporučujemo da uštedite novac i odlučite se za klasične instrumente.

Završna obrada je na visokom nivou. Većina površina u gornjem dijelu kabine je od mekanih materijala i pvrlo prijatna na dodir. Iako biste možda rekli da za jedan VW ima i dosta tvrde plastike u donjim djelovima, imajte u vidu da je negdje moralo da se uštedi da bi se smanjila konačna cijena vozila. Sjedišta su udobna i presvučena kvalitetnom tkaninom. Možete ih namjestiti tako da dođete do idealne pozicije bez obzira na konstituciju. Otvorite široka zadnja vrata i uvjerićete se da je i tamo vrlo komotno. Na zadnjim sjedištima je komotno i višim osobama, a veliki prozori čine kabinu svjetlijom.

Prtljažnik je porastao za čak 71 l u odnosu na prethodnika i sada je veliki kao kod golfa 6 (351 l). Novina je to što sada i kod pola vrata gepeka otvarate pritiskom na veliki logotip. Obaranjem naslona zadnjih sjedišta dobićete dodatni prostor. Šteta samo što on nije ravan, već postoji stepenica.

Po kabini možete da nađete dovojno dodatnog prostora za sve potrebe. Zgodnu ostavu za telefon, držače za čaše. Kasetu ispod naslona za rukei veliku kasetu ispred suvozača.

Šasija je zasnovana na klasičnoj MacPherson koncepciji naprijed i torzionoj zadnjoj osovini. Ipak, oba ova elementa su razvijena, i funkcionišu bolje jer su vezena za kruću karoseriju.

Dok vozite polo osjećate se kao da ste za volanom većeg automobila. Automobil je za svoju klasu vrlo stabilan i prefinjen. Volan je dosta precizan, a polo u krivinama ne pokazuje znake podupravljanja ili pretjeranog naginjanja karoserije. Kabina je od buke izolovana bolje nego ikad, tako da novi polo više podsjeća na golf ili megan.

Već u osnovnoj opremi polo je solidno opremljen, posebno po pitanju bezbjednosti, pa dobijate sistem autonomnog kočenja u urgentnim situacijama. Zanimljivo je da se alu točkovi i kožni volan i ručica mjenjača ne mogu dobiti ni u višem paketu Comfortline, već za njih morate da doplatite. Osim toga, kod testnog primjerka nalazimo još neke stavke dodatne opreme kao što su parking senzori, adaptivni tempomat, dvozonska klima, i infozabavni uređaj sa velikim displejom.

Cijena Pola srazmjerna je njegovoj veličini i naprednim tehnologijama, pa ne očekujte da ćete ga dobiti za bagatelu. Testni primjerak kod ovlašćenog zastupnika Folksvagena košta 19.500 eura, ali dobro opremljen polo možete da kupte za 15.000.

Mali turbobenzinac, solidan i za gradske ulice i za magistralu

Pod haubom testnog modela je turbobenzinac od litra zapremine sa tri cilindra koji razvija 95 KS. S obzirom na to da je polo težak samo 1.145 kg, ovakav pogon donosi polet i agilnost i u gradu i van njega. Odziv na gas dobijate još i prije 2.000 obrtaja, a pritom nećete čuti zvuk tipičan za trocilindarski agregat, što znači da je VW uspio da ga dobro izbalansira. Petostepeni mjenjač je vrlo dobar, vrlo je precizan i lagan, pa doprinosi prijatnijoj vožnji. Potrošnja ovakvog sklopa na otvorenom putu u realnim uslovima iznosi oko pet litara, dok u gradu uz pomoć start stop sistema moćete da očekujete litar do litar i po više.

Galerija

Bonus video: