Zemlja po kojoj su šetali džinovi

Iako su Harlu arheolozi tek počeli da istražuju, poljoprivrednici u ovom području već dugo otkrivaju grnčariju i novčiće
179 pregleda 1 komentar(a)
Etiopija, naselje, Foto: Okayafrika.com
Etiopija, naselje, Foto: Okayafrika.com
Ažurirano: 25.06.2017. 18:33h

Arheološka iskopavanja u etiopskom području Harla ukazuju na to da je ovaj region bio važan trgovinski centar, kao i da je bio središte islamskih zajednica u Africi.

Lokalno stanovništvo u regionu Harla u istočnoj Etiopiji vjeruje da su jednom davno njihovom zemljom šetali džinovi. Ova regija je ispresijecana zidovima i strukturama starim vjekovima, koji su izgrađeni od kamenja toliko velikog da se čini nemogućim da je običan čovjek mogao da ih podigne.

Tokom nedavnog iskopavanja u Harli, arheolozi nisu pronašli dokaze kolosalnih stanovnika, ali su pronašli pregršt nakita, grnčarije, staklenih komada i drugih artefakata iz Indije i Kine. Ova nevjerovatna otkrića sugerišu da je Harla bila uspješan trgovinski centar.

Naselje vjerovatno datira iz X vijeka i bilo je dom islamskog stanovništva. Tim eksperata sa Univerzitata Ekseter i etiopskog Udruženja za istraživanje i očuvanje kulturnog nasleđa pronašao je groblje koje sadrži ostatke oko 300 tela, kao i dokaze islamskog načina sahranjivanja i humke.

Istraživači su otkrili i druge artefakte, koji ukazuju da je ovim područjem prolazilo mnogo ljudi različitih kultura. Tako se među pronađenim artefaktima nalaze i staklene posude i perle, kameni kristali, kameni dragulji, školjke i keramika, koji potiču iz Jemena, Madagaskara, Maldiva i Kine.

Arheolozi su otkrili i bronzane i srebrne novčiće iz Egipta iz XIII vijeka. Nakit izgleda kao da je modelovan po indijskim komadima, a pronađena džamija iz XII vijeka ima sličnost sa džamijama pronađeni u južnoj Tanzaniji i Somalilendu.

Ova otkrića ukazuju da je Harlaa pripadala mreži islamskih zajednica u Africi i da je bila povezana i sa drugim kulturama.

“Ovo otkriće mijenja sve što smo znati o trgovini u arheološki zapostavljenom delu Etiopije”, kaže vođa istraživanja, profesor Timoti Insol sa Univerziteta Ekseter.

“Ono što smo pronašli pokazuje da je ovo područje bio trgovinski centar u ovom području”, kaže Insol. “Stanovnici Harla su predstavljali mješovitu zajednicu stranaca i lokalnog stanovništa koji su trgovali jedni s drugima u Crvenom moru, Indijskom okeanu, a moguće je i u Persijskom zalivu”, dodaje Insol.

Istraživači ovaj otkriveni grad nazivaju zaboravljenim, jer ga arheolozi naprosto nisu primjećivali godinama, a to je šteta budući da je Etiopija jedno od najranijih područja za koje se zna da su bili naseljeni ljudskim predcima, u čemu u prilog govore i određeni ostaci koji datiraju između 3,3 i 3,5 miliona godina.

Iako su Harlu arheolozi nedavno počeli da istražuju, poljoprivrednici u ovom području već dugo otkrivaju grnčariju i novčiće na svojim posedima, što ukazuje da veoma važni detalji iz istorije Etiopije leže skriveni ispod zemljišta.

Bonus video: