ŽICG: Putni prelaz u Bjelišima nije bio u funkciji, kvar na napojnom kablu

“Ekipe za održavanje putnih prelaza ŽICG su na terenu i rade na iskopu rova da bi pronašli mjesto kvara pomenutog kabla. Ekipe ŽICG rade sve kako bi u što kraćem roku detektovale mjesto smetnje i otklonile istu”, saopštila je portparolka Mirjana Vujović
264 pregleda 1 komentar(a)
pružni prelaz, Bjeliši, Foto: Čitalac "Vijesti"
pružni prelaz, Bjeliši, Foto: Čitalac "Vijesti"
Ažurirano: 07.10.2018. 11:37h

Željeznička infrastruktura Crne Gore (ŽICG) potvrdila je “Vijestima” da putni prelaz Bjeliši juče nije bio u funkciji zbog kvara.

Rampa je bila otvorena juče ujutro na pružnom prelazu Bjeliši dok je voz prolazio. Zato je, tvrdi čitalac, lokomotiva lokalnog voza Podgorica - Bar umalo udarila automobil.

Izostalo je i zvučno upozorenje, tvrdi čitalac koji je “Vijestima” dostavio fotografije.

“Jedna djevojka koja je u tom trenutku prelazila automobilom preko pružnog prelaza, zamalo je imala sudar sa vozom, koji je izbjegnut za samo par sekundi. Ovo je sramota da se dešava po ko zna koji put na ovom i drugim prelazima u Baru, gdje su mnogi ljudi i čak čitave familije izginule zbog nečije nemarnosti i neprofesionalizma”, navodi čitalac u dopisu redakciji.

Iz ŽICG su pojasnili da je riječ o kvaru napojnog kabla uređaja za osiguranje putnog prelaza.

“Ekipe za održavanje putnih prelaza ŽICG su na terenu i rade na iskopu rova da bi pronašli mjesto kvara pomenutog kabla. Ekipe ŽICG rade sve kako bi u što kraćem roku detektovale mjesto smetnje i otklonile istu”, saopštila je portparolka Mirjana Vujović.

Kada putni prelaz nije u funkciji, dodala je ona, bezbjednost željezničkog saobraćaja se obezbjeđuje time što mašiniovođa voza dobija nalog da obavezno zaustavi voz ispred putnog prelaza.

“I tek nakon što se uvjeri da nema vozila i pješaka na putnom prelazu, nastavi putovanje. Mole se građani da imaju razumijevanja i da, radi svoje i bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju, poštuju drumsku signalizaciju koja ih obavještava da nailaze na ukrštanje puta i pruge u istom nivou, odnosno na putni prelaz”.

Jučerašnja situacija u Bjelišima nije izuzetak - pružni prelaz Ilino u Šušanju, po broju udesa i sa najtežim ishodom, odavno je jedna od jcrnih tačaka na prugama.

Bonus video: