Zimske gume obavezne od danas

Naredba precizno propisuje djelove puta na kojima je obavezna upotreba zimske opreme za sva motorna vozila, u vremenskom periodu od 15. novembra 2018. godine do 31. marta 2019. godine
784 pregleda 15 komentar(a)
zimske gume, Foto: Shutterstock
zimske gume, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.11.2018. 06:24h

Vozači u Crnoj Gori od danas do 31. marta u obavezi su da imaju zimsku opremu.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), po prethodno pribavljenom mišljenju Ministarstva saobraćaja i pomorstva, donijelo je naredbu o vremenskom periodu i putu, odnosno djelovima puta na kojima je obavezna upotreba zimske opreme koja počinje da se primjenjuje od četvrtka, 15. novembra”, saopšteno je “Vijestima” iz MUP-a.

Naredba, kako su pojasnili, precizno propisuje djelove puta na kojima je obavezna upotreba zimske opreme za sva motorna vozila, u vremenskom periodu od 15. novembra 2018. godine do 31. marta 2019. godine, bez obzira da li na tom putu postoje zimski uslovi.

"Upotreba zimske opreme za sva motorna vozila koja učestvuju u saobraćaju obavezna je na svim putevima ukoliko postoje zimski uslovi na putu (snijeg, led ili poledica). Shodno Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima, propisano je da će se novčanom kaznom od 50 do 150 eura kazniti za prekršaj vozač koji učestvuje u saobraćaju na putu vozilom koje nema zimsku opremu, a na snazi je navedena naredba, kao i da će se novčanom kaznom od 50 do 120 eura kazniti za prekršaj vozač koji učestvuje u saobraćaju na putu vozilom koje u zimskom periodu nema zimsku opremu. Za pravno lice koje naredi ili dozvoli da njegovo vozilo učestvuje u saobraćaju bez zimske opreme predviđena je novčana kazna od 300 do 2.000 eura”.

Pravilnikom o bližim uslovima koje moraju da ispunjavaju vozila u saobraćaju na putevima propisana je zimska oprema za putnička vozila kategorije M1 i teretna vozila kategorije N1, koja obuhvata pneumatike za zimsku upotrebu na svim točkovima ili pneumatike za zimsku upotrebu na pogonskim i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

"Pored navedene zimske opreme za vozila kategorije M2, M3, N2 i N3 obavezni dio zimske opreme je i lopata, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu".

Bonus video: