Zimske gume više nijesu obavezne

Obavezna zimska oprema mogu da budu i ljetnji pneumatici uz pripravne lance za snijeg za postavljanje na pogonske točkove
248 pregleda 38 komentar(a)
zimske gume, Foto: Shutterstock
zimske gume, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.11.2015. 19:28h

Vozači u Crnoj Gori ove sezone neće biti obavezni da posjeduju zimske pneumatike, ako sa sobom imaju lance za snijeg, kazao nam je izvor iz nadležne komisije koja je odlučivala o ovom pitanju.

Komisija je donijela odluku da će od 15. novembra, do 31. marta, vozači morati da posjeduju zimsku opremu na 46 dionica najrizičnijih puteva bez obzira na vremenske uslove, a na ostalim putevima samo ako postoje zimski uslovi (snijeg, led ili poledica). Međutim, pod pojmom "zimska oprema" krije se potencijalna opasnost koja će bezbjednost u saobraćaju da prepusti vozačima na savjest.

Naime, zimska oprema obuhvata zimske gume na svim točkovima ili zimske gume na pogonskim točkovima uz pripravne lance za snijeg, ili ljetnje gume i lanci za snijeg ili drugi uređaji za povećanje trakcije pripravni za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

Na taj način je još jednom napravljen komromis koji vozačima ne donosi ništa dobro. Iako će mnoge obradovati to što neće morati da kupuju zimske pneumatike, upotreba ljetnjih guma dok lanci stoje u gepeku može da dovede do velikog rizika i teških posljedica po njih i po ostale učesnike u saobraćaju. Zašto?

Jednostavno, lanci za snijeg su pogodni za upotrebu samo kada na putu postoji deblji sniježni pokrivač, što je vrlo rijedak slučaj na saobraćajnicama koje se koliko toliko redovno čiste. Najrizičnije situacije po bezbjednost nastaju kada snijeg tek počinje da pada ili je debljina pokrivača vrlo mala, kao i u slučaju niskih temperatura asfalta i eventualne poledice, a tada su lanci gotovo neupotrebljivi i u slučaju montaže bi oštetili i automobil i sam put. To znači da će vozači koji se odluče za vožnju na ljetnjim pneumaticima predstavljati pravu opasnost na drumu, jer ove gume mnogo slabije prijanjaju za hladan asfalt, a po prvom snijegu ili poledici vozač gotovo da postaje putnik u sopstvenom automobilu.

Zato preporučujemo montažu zimskih pneumatika, koja će vožnju učiniti znatno sigurnijom, a istovremeno na duže staze neće predstavljati dodatni trošak.

Bonus video: