Znam šta si radila sinoć: Kako zlonamjernici mogu da iskoriste vašu web kameru

Preuzimanje kontrole nad kamerama na udaljenim računarima često ne zahtjeva previše hakerskog znanja i može biti relativno jednostavno, te korisnici "moraju nešto kliknuti ili otvoriti neku datoteku" da dođe do zaraze računara
136 pregleda 1 komentar(a)
web kamera
web kamera
Ažurirano: 02.08.2015. 16:31h

Jedna od prvih stvari koju veliki broj ljudi uradi kada se probude je da provjere novosti na Facebooku – poruke, komentare, lajkove, objave i slično. Istu jutarnju rutinu ima i 27-godišnja Kanađanka Čelzi Klark, a ono što je vidjela na toj mreži kada je jedno jutro prošle sedmice otvorila Facebook u potpunosti je šokiralo.

Ona je dobila poruku od nepoznate osobe putem Facebooka (iako je postavke privatnosti uredila kako bi mogla dobijati poruke samo od osoba koje su joj prijatelji na Facebooku) koja je napisala 'Stvarno, sladak par' i poslao joj je 'intimne' fotografije na kojoj su ona i njen dečko, a fotografije su snimljene noć prije dok su njih dvoje sami gledali Netflix u njenom stanu.

"Činilo se kao da je neko bio u stanu sa nama", kazala je za Digital Trends – oni su zaista bili sami u stanu, ali nisu znali da ih cijelo vrijeme posmatra haker koji je preuzeo kontrolu nad njenim prenosnim računarom i snima ih sa kamere računara.

Takođe, haker je upao i u njen profil na Facebooku i sebe dodao među njene prijatelje na toj mreži kako bi joj mogao poslati poruku i fotografije.

Klark je o tom slučaju odmah obavijestila policiju u Torontu (za koju je rekla da se na početku pokazala prilično beskorisnom), a ovaj slučaj može biti upozorenje svima kako prilikom surfanja internetom uvijek postoji veliki broj potencijalnih opasnosti te je dovoljan samo jedan klik na pogrešan link, odnosno pokretanje lažne datoteke koji su korisnici skinuli s interneta, maila ili iz poruke koju su dobili putem društvenih mreža da se njihov računar zarazi malicioznim programom i da hakeri preuzmu kontrolu nad njim.

Prema stručnjaku za sajber sigurnost Eriku Parentu, preuzimanje kontrole nad kamerama na udaljenim računarima često ne zahtjeva previše hakerskog znanja i može biti relativno jednostavno, te korisnici "moraju nešto kliknuti ili otvoriti neku datoteku" da dođe do zaraze računara, a vezano uz ovaj slučaj, on čak misli da je haker neko ko poznaje Čelzi Klark i njenog dečka.

Dodao je da se prilično teško zaštititi od ovakvih napada jer korisnici ne moraju da rade ništa neuobičajeno, već do zaraze računara može doći samo surfanjem internetom ili otvaranjem pridruženih fajlova u mailovima i slično.

Zbog toga su i ovakvi napadi i špijuniranje web kamera relativno česti, jer smo svi ranjivi, od kamera na našim računarima do baby monitora, upozorava Parent.

Osim povećanog opreza prilikom surfanja internetom, korisnici bi trebalo da koriste sigurnosne programe i uvijek koriste posljednje verzije softvera, ali nekada ni to nije dovoljno, pa se moraju nadati da se neće naći na meti nekog vještog hakera.

Takođe, ako želite biti sigurni da vas niko ne gleda, pogotovo tokom 'intimnih trenutaka', jedna od opcija jeste da prelijepite nešto preko kamere vašeg laptopa, odnosno kada ga ne koristite, ugasite ga.

Zimo

Bonus video: