Znate li koje je drvo najotrovnije na svijetu?

Otrov u ovom drvetu toliko je jak da se ne preporučuje ni stajati ispod njega tokom kiše
259 pregleda 3 komentar(a)
mančinela, Foto: Shutterstock
mančinela, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.01.2016. 20:08h

Na jugu Sjeverne Amerike i sjeveru Južne Amerike raste drvo toliko otrovno da se ne preporučuje ni stajati ispod njega u kišnim danima.

Radiolog Nikola Strikland otišla je 1999. godine na karipsko ostrvo Tobago, gdje je sa svojim prijateljem odlučila da okusi plod naizgled sasvim običnog drveta u redu između manga i kokosa. Međutim, već nakon nekoliko sekundi, osjetili su da sladak ukus postaje ljut i da sve teže gutaju.

Drvo čiji su plod ubrali bilo je mančinelovo drvo (lat. Hippomane mancinella), koje se još naziva „drvo smrti“ i, zbog toga koliko njen plod liči na plod jabuke, „jabuka smrti“. S razlogom – kako se navodi u „Ginisovoj knjizi rekorda“, riječ je o najotrovnijem drvetu na svijetu. Štaviše, Institut za hranu i agrikulturu na Floridi ističe da su svi djelovi mančinelovog drveta izuzetno otrovni i da interakcija s bilo kojiim njegovim dijelom, što se posebno odnosi na gutanje, može biti smrtonosna.

Otrov u ovom drvetu toliko je jak da se ne preporučuje ni stajati ispod njega tokom kiše: organsko jedinjenje forbol razblažava se s kišnicom i čak i u tom obliku može da izazove teške opekotine.

S obzirom na to koliko su otrovna, pojedina stabla su u nekim teritorijama prekrivena crvenim krstovima ili jasnim natpisima upozorenja kako se oni koji nijesu upućeni u nevjerovatna svojstva ovog drveta ne bi previše približili biljci. Ako već tako negativno djeluju, zbog čega ih jednostavno ne bismo posjekli, pitate se? Mančinelovo drvo veoma je važno u lokalnim ekosistemima u kojima žive i smatra se jednim od glavnih na liniji odbrane od erozije na plažama centralne Amerike.

Izvor: Nacionalna geografija

Bonus video: