Zvaničnici Vatikana kritikovali kloniranje majmuna: Nije dobro sve što je moguće

"Pitam se da li to zaista vodi do rješenja. Prije mislim da je postignuti rezultat samoafirmacija", rekao je Banjasko
2 komentar(a)
klonirani majmuni, Foto: Reuters
klonirani majmuni, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.01.2018. 20:26h

Vatikan je danas kritikovao kineske naučnike koji su klonirali dva majmuna, prenijela je italijanska agencija Ansa. "Nije dobro sve što je moguće", rekao je predsjednik Papske akademije za život Vinćenco Palja. Mediji su ranije danas objavili da su naučnici prvi put uspjeli da stvore zdrave majmune tehnikom kloniranja kojom je nastala ovca Doli, čime je učinjen važan korak ka mogućnosti kloniranja ljudi. "Uvijek moramo da razmatramo uticaj naših intervencija na ekosistem i odmjerimo rizik pravljenja grešaka u upravljanju novim praktičnim znanjima koja bi u budućnosti mogla da nas dovedu do intervencija na ljudskom tijelu", rekao je Palja. Predsjednik italijanske Biskupske konferencije (CEI), Anđelo Banjasko rekao je da taj slučaj kloniranja "još jednom potvrđuje volju za posjedovanje moći ili maniju svemoći koja raste", prenijela je Ansa. "Pitam se da li to zaista vodi do rješenja. Prije mislim da je postignuti rezultat samoafirmacija", rekao je Banjasko.

Od rođenja ovce Doli 1996. naučnici su klonirali više od 20 vrsta sisara, uključujući pse, mačke, svinje, krave i konje - ponije, istim metodom su stvorili i ljudske embrione, ali do sada nijesu uspjeli da na taj način naprave bebe u kategoriji primata, kojoj pripadaju majmuni i ljudi.

Naučnik Muming Po iz Kineske akademije nauka u Šangaju rekao je da je "prepreka kloniranju primata sada prevaziđena".

Po i njegove kolege su u jučerašnjem broju američkog časopisa Sel (Cell, što znači Ćelija) objavili da su su uspješno stvorili dvije bebe majmunice. One su stare sedam i osam nedelja, a zovu se Čung Čung (Zhong Zhong) i Hua Hua.

Bonus video: