VREMEPLOV Berluskoni nema akcije A2A, ali je prijatelj Đukanovića - Vijesti.me
"VIJESTI" PRIJE DESET GODINA

VREMEPLOV Berluskoni nema akcije A2A, ali je prijatelj Đukanovića

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 14. novembra 2009. godine

Stranica "Vijesti" od 14. novembra 2009.
Stranica "Vijesti" od 14. novembra 2009.

Italijanski A2A očekuje da menadžment Elektroprivrede do kraja godine pripremi dvogodišnji plan ulaganja koji će ispuniti sa 96 miliona eura od dokapitalizacije EPCG, a još ne mogu da preciziraju planove za crnogorsku elektroenergetsku kompaniju i konkretizuju ostale projekte koje bi realizovali.

Predstavnici italijanske kompanije su saopštili da je dosad malo uloženo u EPCG, najavljujući da će prioritet imati modernizacija distributivne mreže i poboljšanje snabdijevanja primorja.

Jedan od vlasnika A2A i član Odbora direktora EPCG Đulijano Zukoli tvrdi da italijanski premijer Silvio Berluskoni nema vlasnički udio u partnerskoj kompaniji Elektroprivrede.

- Nula akcija ima. On je samo strastven čovjek, voli Crnu Goru i u dobrim je odnosima sa njenim premijerom. Voli Milano, jer je tu rođen – rekao je Zukoli crnogorskim novinarima koji su u posjeti kompaniji A2A.

Upitan da li su upravo „dobri odnosi“ i Berluskonijeva posjeta crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću usljed procesa poluprivatizacije EPCG doprinijeli da pobjede na tenderu, Zukoli je odgovorio: „Da, prijateljski odnosi su jedna stvar, a poslovni nešto sasvim drugo. Poslali smo ponudu nepobjedivu. Sigurno je bolja, ponudili smo visok kapital i odvod energije, obavezali se da nećemo mijenjati tarife, za razliku od konkurenta koji je postavljao uslove“.

Zukoli je izbjegao da navede sve obaveze A2A koje treba da ispune u petogodišnjem periodu upravljanja EPCG da bi dobili šansu da preuzmu većinsko vlasništvo.

- Profit je samo jedan od uslova. Ako u periodu od tri godine ne ispunimo obaveze, možemo biti protjerani iz Crne Gore. Siguran sam da ćemo ugovoreno i ostvariti – saopštio je Zukoli.

Iz toga proističe da mogu, ukoliko u predviđenom periodu ispune ono što je Crna Gora tražila, za tri godine doći do kontrolnog paketa u EPCG, iako je iz Vlade saopšteno da se rok od pet godina neće pomjerati.

Zukoli je kazao da ih interesuje izgradnja hidroelektrana na Morači i termocentrale u Maoču kod Pljevalja, naglašavajući da još nije definisano da li će se na pretkvalifikacione tendere prijaviti samo A2A ili udruženo sa Elektroprivredom.

On je nagovijestio da će se pozabaviti zaštitom životne sredine, posebno u Pljevljima, a interesuju ih obnovljivi izvori energije.

- Cilj je da EPCG napravimo konkurentnom kompanijom, da obezbijedimo pouzdanost kompletnog sistema. Veliki je investicioni plan, kroz godinu se može promijeniti pa se ne osjećam spremnim da sada preciziram projekte - rekao je Zukoli.

Zukoli, inače predsjednik italijanske A2A, nije mogao da saopšti ni koliko je radnika EPCG višak po njihovoj procjeni, jer „nijesu detaljno sagledali situaciju“.

Izvršnom direktoru Elektroprivrede Ranku Vojinoviću „fotelja“ je još sigurna, iako po menadžment ugovoru pripada Italijanima.

- Zadovoljni smo sadašnjom upravljačkom strukturom, a da li će se nešto promijeniti vidjećemo za par mjeseci – ukazao je Zukoli.

On kaže da ne planiraju da izdvajaju crnogorsku proizvodnju od distribucije da bi je prodali, kako su ranije državni predstavnici najavljivali.

Zukoli tvrdi da za sada nemaju namjeru da prodaju akcije EPCG nekoj drugoj kompaniji, a ukupno posjeduju 43,7 odsto.

Predstavnik A2A u Odboru direktora EPCG Mauro Miljo ocijenio je da je nerealno očekivati da gubici na crnogorskoj distributivnoj mreži budu svedeni na dva odsto, koliko je na nivou A2A, ali je najavio da će oni biti barem prepolovljeni. Sadašnji gubici na mreži su oko 22 odsto.

Miljo je saopštio i da je A2A zainteresovana za Rudnik uglja Pljevlja jer je to bitan dobavljač, navodeći da će poteze u vezi te pljevaljske kompanije sagledati sa EPCG.

Ukupna instalisana snaga elektrana A2A je 5,6 gigavata, a godišnja proizvodnja iznosi 12 hiljada gigavat sati.

Najviše se proizvede iz termoelektrana, posebno gasnih. Jedna od značajnjih je Kasano snage hiljadu megavata, a ukupna snaga energetskih objekata EPCG je oko 868 megavata. Godišnja proizvodnja te centrale je 4,5 miliona megavat sati, a crogorska godišnja proizvodnja je oko tri miliona megavat sati, a potrošnja oko pet miliona.

Toplana Kanaveze je noviji projekat A2A za centralno grijanje oko 70 hiljada domaćinstava. Imaju dvije velike i jednu manju hidroelektranu u Kankani, na granici sa Švajcarskom.. Bave se reciklažom smeća preko kompanije Amsa, iz grupacije A2A, a ne isključuju taj projekat za Crnu Goru.

Gradovi Milano i Breša posjeduju po 27,5 osto akcija A2A, nastale od udruženih gradskih komunalnih preduzeća, dva odsto ima opština Bergamo i ostatak manjinski akcionari.

A2A ima dva miliona korisnika, od čega oko 900 hiljada u Milanu. Kilovat sat struje domaćinstva dobijaju po 20 centi, sa uračunatim taksama, a na tri mjeseca se iznos mijenja, zavisno od cijene nafte.


Najčitanije iz sekcije Vremeplov