VREMEPLOV Novi grip stigao iz Niša - Vijesti.me
PRIJE 10 GODINA

VREMEPLOV Novi grip stigao iz Niša

Nikšićki lekari tvrde da su u ovom slučaju preduzeli sve potrebne mjere. Bolesni dječak kontaktirao sa prijateljima u Vidrovanu kod kojih je prije nekoliko dana bio na slavi, ali i sa drugima

Vijesti, 3. novembar 2009.
Vijesti, 3. novembar 2009. (Foto: Arhiva Vijesti)

Dijete iz Niša, koje je u petak doputovalo u Nikšić, novi je potvrđeni slučaj pandemijskog gripa, saopštio je juče Institut za javno zdravlja Crne Gore.

Saopšteno je da je u nedjelju kod djeteta laboratorijski potvrđen virus H1N1, a riječ je o 28. slučaju pandemijskog gripa u Crnoj Gori, te da to ujedno predstavlja prvi potvrđeni slučaj od avgusta ove godine.

Kako “Vijesti” saznaju, radi se o dječaku školskog uzrasta iz Niša koji je doputovao u Nikšić 30. oktobra, sa majkom na slavu, a u školi u Nišu, koju pacijent pohađa prethodno je dokazano nekoliko slučajeva novog gripa.

“U kliničkoj slici oboljelog dominirala je visoka tjelesna temperatura, kašalj i znojenje, a rentgenološki je potvđena upala pluća. Nakon ordinirane antivirusne i antibakterijske terapije pacijent je, na lični zahtjev roditelja, otpušten na kućno liječenje, u stabilnom je stanju i pokazuje znake kliničkog poboljšanja”, saopštili su iz Instituta za zdravlje, uz napomenu da je epidemiološki nadzor nad kontaktima oboljelog u toku, i za sada nijesu registrovani novi slučajevi obolijevanja.

Nikšićki lekari tvrde da su u ovom slučaju preduzeli sve potrebne mjere. Bolesni dječak kontaktirao sa prijateljima u Vidrovanu kod kojih je prije nekoliko dana bio na slavi, ali i sa drugima. Dr Duška Milatović, načelnica Infektivnog odeljenja Opšte bolnice u Nikšiću kazala je “Novostima” da, za sada, nema novih pacijenata.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović kazao je prošle sedmice "Vijestima” da je zdravstveni sistem Crne Gore “apsolutno spreman da odgovori na eventualni talas pandemije novog gripa”.

Radunović je ranije kazao da se procjenjuje da bi od novog gripa u Crnoj Gori moglo da oboli od 120.000 do 150.000 ljudi i da će od tog broja bolničko liječenje zatražiti oko 2.000 oboljelih. Prema posljednjim informacijama, u Crnoj Gori je do sada registrovano 27 zaraženih virusom H1N1 i svi su izliječeni.

I Institut za javno zdravlje saopštio je prošle sedmice da je u Crnoj Gori tokom oktobra prijavljen mali broj oboljelih od simptoma koji liče na grip, pri čemu nije bilo novih, laboratorijski potvrđenih slučajeva virusa A/H1N1, tako da nema razloga za paniku.

“Građanima poručujemo da ne postoje razlozi za paniku, a ukoliko neko dobije simptome koji liče na grip, treba da se obrati izabranom ljekaru u Domu zdravlja, koji će procijeniti koja vrsta tretmana mu je potrebna. Takođe, građanima preporučujemo da uvaže preporuke koje su do sada saopštavane”, poručili su iz Instituta za zdravlje.

U proteklih sedam dana u Srbiji potvrđeno 28 novih slučajeva oboljelih, ukupno 162.


Najčitanije iz sekcije Vremeplov