Vremeplov: Strah uzurpatora vlasti je najopasniji - Vijesti.me
PRIJE DESET GODINA

Vremeplov: Strah uzurpatora vlasti je najopasniji

Kvalitet i brzina demokratskih promjena i razvoja demokratije, smatra Čupić, između ostalog zavisi od decentralizacije moći i vlasti

Strana "Vijesti" od 29. avgusta 2009.
Strana "Vijesti" od 29. avgusta 2009.

Korupcija i personalizacija vlasti neke su od najvećih opasnosti po razvoj demokratije u Crnoj Gori, ocijenio je juče prof. dr Čedomir Čupić na završnom predavanju Škole demokratskog rukovođenja.

„Opasan oblik korupcije je kada upravljači korumpiraju aktivne i borbene saradnike koji cjelokupnu populaciju drže u stanju potpune poslušnosti. To je velika opasnost koja inače funkcioniše u ovim zemljama“, kazao je Čupić.

Kada se izvrši personalizacija vlasti, istakao je on, onda nema vladavine zakona. Dodao je i da opozicija može da korumpira svoje sljedbenike. „Obećava mu nešto da bi išao protiv nečega.“

Čupić je naglasio da razvoju demokratije prijeti i mogućnost uzurpacije onih koji su na vlasti.

“Strah uzurpatora je najopasniji jer parališe njegove saradnike i opasan je po društvo i državu. Njegov strah se projektuje kroz cijelu piramidu vlasti ili sopstvene partije. Koliko je uzurpator ustrašen, toliko to i oni postaju”, kazao je Čupić.

Kvalitet i brzina demokratskih promjena i razvoja demokratije, naglasio je on, između ostalog zavisi od decentralizacije moći i vlasti. Međutim, treba sagledati stvari i na lokalnom nivou.

„Vi uradite decentralizaciju, a onda to neki moćnici na lokalnom nivou prigrabe. To onda dovodi do neke nove forme centralizma“, upozorio je Čupić.

Kada je riječ o partijama u Crnoj Gori, on je ocijenio da u njima dominiraju centralni partijski organi i centralizacija i da to važi za sve.

“Partije su autoritarne u svojoj unutrašnjoj strukturi i počivaju na principu vođe sa neograničenim mandatom”, smatra Čupić i dodaje da takve partije samo idu u ogoljenu borbu za osvajanje vlasti.

Taj problem se, smatra on, može riješiti stavljanjem ograničenog mandata u statute, tako da niko ne može više od dva puta biti predsjednik partije.

“Može da se uvsti sredstvo ostavke, odnosno da lider koji nije ispunio predizborna obećanja mora podnijeti neopozivu ostavku”, kazao je Čupić.

On vidi kao veliki problem to što u Crnoj Gori još postoje blokovi, takozvanih, procrnogorskih i prosrpskih partija: ”Mora se poraditi na tome da sve partije koje pretenduju na osvajanje vlasti, izuzetno cijene svoju državu”.

Čupić je rekao da je i u Srbiji i Crnoj Gori sazrelo vrijeme “da se napravi mješoviti većinsko-proporcionalni sistem, koji će da otrijezni sve političke aktere, jer će partije morati da nađu ugledne ljude koji će da prođu”.

”Borba za vlast u Crnoj Gori ne podliježe kriterijumima razuma, racionalnosti i argumenata, već je egoistična i partikularna”, smatra Čupić.


Vidi sve komentare

Najčitanije iz sekcije Vremeplov