Batine Softića vrijede 1.700 eura

U odgovoru Beranskog suda “Vijestima” navodi se da je ODT Berane napisalo optužni akt protiv Vukovića 7. oktobra, i da je istog dana sa njim zaključilo Sporazum o priznanju krivice
1360 pregleda 0 komentar(a)
Draško Vuković, Foto: Facebook
Draško Vuković, Foto: Facebook
Ažurirano: 12.12.2016. 20:28h

Do proljeća 2017. član Šarićevog kriminalnog klana Draško Vuković treba da uplati 1.700 eura kazne jer je lagao u istrazi napada na novinara Tufika Softića , presudio je Osnovni sud u Beranama.

Taj sud je donio presudu o Sporazumnom priznanju krivice, koje je Osnovno tužilaštvo u Beranama sklopilo sa Vukovićem 18. oktobra ove godine.

U odgovoru Beranskog suda “Vijestima” navodi se da je ODT Berane napisalo optužni akt protiv Vukovića 7. oktobra, i da je istog dana sa njim zaključilo Sporazum o priznanju krivice.

Sud je o njemu odlučivao 18. novembra i, kako piše u odgovoru portparolke Ane Radunović, Vukovića “oglasio krivim za davanje lažnog iskaza, osudivši ga na novčanu kaznu od 1.700 eura koju je dužan platiti u roku od tri mjeseca od pravosnažnosti presude”.

Istragu pokušaja ubistva Softića je prije godinu obustavio viši tužilac u Bijelom Polju Rifat Hadrović zbog nedostataka dokaza, nakon što je istražne organe Vuković izigrao davanjem lažnih izjava.

Hadrović međutim nije provjeravao zbog čega je on lagao, pa se Vuković sam prijavio nakon što je Osnovno tužilaštvo u Beranama po prijavi Akcije za ljudska prava naložilo vještačenje njegovog potpisa na izjavi koju je ranije dao njima i policiji.

Zaključivanjem sporazuma o priznanju krivice sa Vukovićem, državno tužilaštvo nipodaštava problem neistraženog pokušaja ubistva novinara Softića , protestovala je ranije HRA, koja je Softiću obezbijedila pravnu pomoć.

"Softić je sumnjao da je Vuković, pripadnik klana Darka Šarića, učestvovao u organizaciji napada na njega još 2007. kada je o tome i obavijestio policiju. Međutim, Vuković je u istrazi tog slučaja prvi put saslušan tek sedam godina kasnije i to na njegovu inicijativu, kada je došao da lažno prijavi tri osobe, protiv kojih je država onda godinu i po dana bezuspješno vodila istragu. Državno tužilaštvo je sada procijenilo da takav postupak zaslužuje samo 1.700 eura kazne i ništa više", objasnila je HRA.

HRA je ranije od vrhovnog državnog tužioca tražila utvrđivanja odgovornosti policajaca i zaposlenih u tužilaštvu koji su odgovorni za to što u slučaju istrage ovog napada očigledno nije sprovedena djelotvorna istraga. Specijalno tužilaštvo je međutim zaključilo da je istraga vođena zakonito. “Poslije svega ostaje i pitanje zašto je Vuković lažno svjedočio i u čijem interesu”, pitala je HRA.

Društvo profesionalnih novinara, čiji je Softić aktivista, tražilo je od VDT, da s obzirom na priznanje Vukovića, ponovo naloži provjeru moguće zloupotrebe službenih ovlašćenja u ovom postupku.

Bonus video: