ODLAZAK ELI VIZELA Preminuo dobitnik Nobelove nagrade za mir

Vizel je bio književnik i politički aktivista, a preživio je i boravak u Aušvicu
63 pregleda 0 komentar(a)
Eli Vizel, Foto: Wikimedia
Eli Vizel, Foto: Wikimedia
Ažurirano: 02.07.2016. 19:58h

Elijezer "Eli" Vizel, dobitnik Nobelove nagrade za mir, preminuo je danas u 87. godini.

Vizel je bio književnik i politički aktivista, a preživio je i boravak u Aušvicu.

Vizel je rođen u hasidskoj obitelji, s kojom je nakon njemačke okupacije, godine 1944. bio deportovan u logor Aušvic. Tamo su mu ubijene majka i mlađa sestra, dok je on preživio zajedno s ocem i dvijema starijim sestrama.

Otac mu je umro 1945. godine u Buhenvaldu, a on je sa sestrama dočekao oslobođenje i završio u sirotištu u Francuskoj.

Studirao je filozofiju, sociologiju i književnost na Sorboni od 1948. do 1951. godine i uporedo proučavao Talmud. U Njujork se preselio 1956. godine.

Kao mlad novinar bio je pod utecajem francuskih egzistencijalista Alberta Kamija i Žan Pol Sartra i posebno francuskog katoličkog pisca Fransoa Morijaka, koji ga je podsticao da piše o svojem životu u logorima.

Rezultat je njegova poluautobiografska knjiga o holokaustu, jedina koju je napisao na jidišu, "A svijet je ćutao", koja je stekla status klasika o holokaustu.

U svim djelima na svojevrstan se način bavi svojim iskustvom kao problemom holokausta, genocida i ljudskoga stradanja uopšte. Držao predavanja o holokaustu i učestvovao u antiratnim kampanjama i protestima protiv progona manjina. Godine 1986. dodijeljena mu je Nobelova nagrada za mir.

Bonus video: