Ko će da odgovara zbog loše istrage napada na Softića

„Poslije punih osam godina od napada, neophodno je utvrditi ko je odgovoran zbog toga što je istraga obustavljena, i to bez bilo kakvih indicija da bi mogla biti otvorena protiv istih ili nekih drugih osoba koje su odgovorne za napad,“ navodi se u pismu
228 pregleda 2 komentar(a)
Tufik Softić, Foto: Jadranka Ćetković
Tufik Softić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 21.01.2016. 09:26h

Akcija za ljudska prava (HRA) i advokat Tufika Softića, Dalibor Tomović, zatražili su od VDT-a da utvrdi odgovornost za propuste u istrazi napada 2007. godine, za šta je u novembru prošle godine obustavljena istraga zbog nedostatka dokaza.

„Očekujemo od vas da obezbijedite da se utvrdi da li su i koji državni službenici izvršili neko od krivičnih djela: pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela, neprijavljivanje krivičnog djela i učinioca, zloupotreba službenog položaja, nesavjesan rad u službi ili protivzakoniti uticaj,“ navodi se u pismu VDT-u.

Tek sedam godina od brutalnog prebijanja, 2014.godine, otpočeo je krivični postupak podnošenjem naredbe o sprovođenju, a kasnije i proširenju istrage protiv Vladimira Labudovića, Ivana Asanovića i Dragana Labudovića. Oni su, kako podsjeća HRA, osumnjičeni na osnovu iskaza Draška Vukovića, člana kriminalnog klana Darka Šarića, koji je u međuvremenu povukao iskaz.

HRA je obavjestila tužioca da Softić nije iskoristio zakonsko pravo da podnese privatnu optužnicu, na šta ga je uputilo tužilaštvo nakon obustavljanja istrage, jer nije blagovremeno dobio dokumenta Višeg tužilaštva u Bijelom Polju, gdje je postupak vođen.

„Viši državni tužilac u Bijelom Polju (Rifat Hadrović) je odbio da oštećenom Softiću blagovremeno omogući kopiranje spisa predmeta iz izviđaja čime ga je onemogućio da djelotvorno i efikasno ostvari pravo na preuzimanje gonjenja podnošenjem neposredne optužnice ili da pak djelotvorno od sudije za istragu traži preduzimanje dokaznih radnji,“ navodi se u pismu Stankoviću.

Zbog nedjelotvorne istrage i nemogućnosti da, zbog istih problema, podnese optužnicu Softićev advokat je 31. decembra 2015. podnio i ustavnu žalbu.

HRA podsjeća da je advokatu najprije bilo odobreno kopiranje spisa, da bi mu na licu mjesta to bilo uskraćeno. „Tek posle obraćanja Vama i vaše intervencije 30.11.2015, na dan kada je isticao rok za preuzimanje gonjenja odnosno podnošenje neposredne optužnice (2.12.2015) punomoćniku Softića je omogućen pristup spisima obima oko 150 stranica. Sprečavanjem da izvrši uvid i kopira spise predmeta iz izviđaja, VDT Bijelo Polje je suspendovalo pravo oštećenog na djelotvorno preuzimanje gonjenja, pa mu je tako prekršeno pravo na pristup sudu,“ navodi se u pismu.

Oni mole VDT-a da ih obavijesti zbog čega se ovakav propust dogodio i da li će i ko snositi posljedice zbog takvog postupanja, kako bi se one ubuduće spriječile.

„Poslije punih osam godina od napada, neophodno je utvrditi ko je odgovoran zbog toga što je istraga obustavljena, i to bez bilo kakvih indicija da bi mogla biti otvorena protiv istih ili nekih drugih osoba koje su odgovorne za napad,“ navodi se u pismu.

HRA je citirala razloge zbog kojih se mora smatrati da istraga nije zadovoljila evropski standard djelotvornosti istrage, koji znači da ona mora biti vođena na način koji omogućava da se otkriju izvršioci i nalogodavci napada.

Da li će goniti Vukovića za lažno prijavljivanje

„Molimo Vas za informaciju i o tome da li će Draško Vuković sada biti optužen za krivično djelo lažno prijavljivanje i/ili davanje lažnog iskaza,“ navodi se u pismu VDT-u.

I radna grupa Komisije za istraživanje propusta u istragama napada na novinare dostavila je u septembru prošle godine VDT-u informaciju o propustima u istrazi napada na Softića, u kojoj je takođe izražena sumnja u svjedočenje Vukovića.

Tužilački savjet se međutim nije bavio time, već je dokument upućen Rifatu Hadroviću koji je i odgovoran za nedjelotvornu istragu.

Ovaj članak je napravljen u okviru partnerstva sa Monitoringom Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso) za potrebe Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), a koji sufinansira Evropska komisija.

Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost “Vijesti”, i ni na koji način se ne može interpretirati kao stav Evropske unije.

Bonus video: