Zbog neispunjavanja ugovora MUP dužan PGS-u više od 105.000 eura

Preduzeće PGS tužilo MUP jer su im onemogućili da ugrade i održavaju softversku aplikacije za kriminalističku policiju...

129 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Brajović, Božidar Vuksanović, Foto: Savo Prelević
Ivan Brajović, Božidar Vuksanović, Foto: Savo Prelević

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) moraće da isplati 105.300 eura preduzeću “PGS Agency”, jer nijesu ispunili poslovni ugovor koji su sklopili sa njima.

MUP će tom preduzeću morati da plati zateznu kamatu i 1.980 eura sudskih troškova.

To su im naložile sudije Apelacionog suda, koje su potvrdile presudu kolega iz Privrednog suda.

Preduzeće “PGS Agency”, čiji je vlasnik Dušan Mandić, tužilo je MUP zato što im je u avgustu 2012. godine onemogućeno da do kraja sprovedu ugradnju i održavanje softverske aplikacije za Sektor kriminalističke policije (SKP).

Ugovor o pružanju usluga čiji predmet je izrada softvera u okviru IPA projekta 2010. MUP je sa njima potpisao nekoliko mjeseci ranije - 14. marta 2012.

Direktor policije tada je bio Božidar Vuksanović, a ministar Ivan Brajović.

U obrazloženju presude sudije Apelacionog suda napisale su da je nesumnjivo utvrđeno da su PGS Agency i MUP bili u kontinuiranom poslovnom odnosu, kao i da su u martu 2012. potpisali sporni ugovor.

“Vrijednost usluga po predmetnom ugovoru iznosila je 146.250 eura sa uračunatim PDV-om... Tuženi kao korisnik usluga se obavezao da plaćanje po ugovoru izvrši nakon izvršene realizacije modula i uredno dostavljene fakture... Rok za završetak obaveze maksimalno je iznosio šest mjeseci od potpisivanja ugovora, uz garantni rok od dvije godine za izvršene usluge”, piše u presudi.

Sudije su tokom postupka dokazale da MUP, koji je navodno imao primjedbe na softver, “nakon izvršenih testiranja nije obavijestio tužioca o uočenim nedostacima, a što je bio dužan shodno Zakonu o obligacionim odnosima.

“Niti je u garantnom roku zahtijevao otklanjanje eventualnih nedostataka. Prvostepeni sud je pravilno našao da je predmetna usluga izvršena bez nedostataka i da je samim tim tuženi u obavezi da plati cijenu za izvršene usluge, koje se odnose na realizaciju softverskog modula Entity Menagment System”, piše u presudi Apelacionog suda.

Nakon odluke Apelacionog suda, Mandić se 2. decembra dopisom obratio glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, ministru i direktoru policije Rašku Konjeviću i Slavku Stojanoviću.

U dopisu, u koji su “Vijesti” imale uvid, vlasnik “PGS Agency” optužio je nadležnu načelnicu MUP -a da je u avgustu 2012. “nakon objedinjavanja IT centra Uprave policije i MUP -a obustavila sve aktivnosti na realizaciji ugradnje softvera za Sektor kriminalističe policije”.

“I pored više naših molbi i zahtjeva da nam se omogući nastavak rada, bili smo i fizički spriječeni u tome. Jednostrano sačinjenim zapisnicima, u okruženju na koje se u našem odusustvu moglo uticati, kao i odbijanjem da se informišemo o navodnim nedostacima kako bi se otklonili, bezobzirno je i samovoljno prekršen Zakon o obligacionim odnosima”, piše u Mandićevom dopisu.

On pojašnjava da je osim finansijske štete koju će MUP zbog takvog postupanja morati da plati, pričinjena šteta i najvažnijem sektoru policije.

Mandić je u dopisu citirao i izjave svjedoka iz SKP-a, koje su ovi dali rokom suđenja - “Šteta se ogleda u tome što nije došlo do boljeg funkcionisanja sistema kriminalističke policije” i “postoji šteta što nema softvera koji bi kriminalističkoj policiji pomogao u radu”.

“Očigledno su neki drugi ciljevi bili prioritetniji... Kako je u prethodnom periodu naš rad omalovažavan i kriminalizovan, zarad ostvarivanja nekih drugih interesa, ovu presudu smatramo malom ličnom satisfakcijom i dajemo Vama na procjenu i eventualno postupanje, ukoliko procijenite da ima elemenata za to”, piše u Mandićevom dopisu poslatom Katniću, Konjeviću i Stojanoviću.

Brajović PGS stavio pod lupu tužilaštva

Mandić je u pismu poslatom čelnicima policije, i Specijalnog tužilaštva napisao da sumnja da je neko sabotirao njihov projekat. “Ista sudbina zadesila je i ostale naše projekte, kao na primjer na ljeto 2015. godine puštaju se u rad kamere za prepoznavanje registarskih oznaka na graničnim prelazima, koja smo pustili u funkciju tri godine ranije”, napisao je on.

Ugovori tog preduzeća i Uprave policije pod lupom tužilaštva su od kraja 2012. godine, kada je Unutrašnja kontrola MUP-a po nalogu tadašnjeg ministra Ivana Brajovića, predala bivšoj tužiteljki za organizovani kriminal i korupciju Đurđini Ivanović dokumentaciju o pet spornih ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji između UP i “PGS agency”, vrijednoj oko 675.000 eura.

Među poslovima tokom višegodišnje saradnje u čiju zakonitost su posumnjali u policiji su ugradnja softvera za granične prelaze i radovi na sistemima u novoj zgradi policije i “limenci”. Izviđaj trenutno vodi Specijalno tužilaštvo.

Bonus video: