Uhapšeni šverceri oružja povezani sa mafijom i političarima

Misteriozni Georgesku je iz grada Aleksandrija, ima malu kompaniju u Rumuniji, već nekoliko godina živi u SAD

121 pregleda 7 komentar(a)
oružje, Foto: Shutterstock
oružje, Foto: Shutterstock

Rumun Kristijan Vintila (44) i Italijan Masimo Romanjoli (43), uhapšeni u Podgorici nakon klopke američkih agenata, imali su u prošlosti sukobe za zakonom, optuživani su za veze sa mafijom, ali su se bavili i politikom.

O trećem uhapšenom - Virdžilu Flaviju Georgesku (42), nema tragova na internetu, osim posljednjeg saopštenja da su mu lisice na ruke stavljene u ponedjeljak zbog optužbe za terorizam i međunarodni šverc oružja.

Trojku su uhapsili crnogorski policajci, pošto su agenti američke DEA obezbijedili dovoljno materijalnih dokaza da su htjeli da prodaju “brdo” oružja osobama povezanim sa Revolucionarnom armijom Kolumbije (FARC).

Američki tužilac traži da se konfiskuje sva imovina optuženih

“Mjere tajnog nadzora inspektora crnogorske policije, nijesu optuženima ostavljale mogućnost da izbjegnu hapšenje, tvrdi sagovornik “Vijesti” iz policije. On je kazao da su pratili bukvalno svaki njihov korak...

U kompletnoj akciji, učestvovali su i pripadnici rumunske tajne i javne policije.

Američki tužilac traži da se konfiskuje sva imovina optuženima za zavjeru da počine teroristički akt.

Ukoliko se dokaže krivica, njima prijeti doživotna kazna zatvora.

Crna Gora i Amerika počele su proceduru oko izručenja optuženih SAD.

Berluskonijev poslanik

Sicilijanac Romanjoli je bio poslanik partije bivšeg premijera Silvija Berluskonija od 2006. do 2008. a nije izabran na izborima 2008. i 2013.

Od 1989. živio je u Grčkoj, odakle se bavio biznisom od Atine do Londona, kao predsjednik Konfederacije italijanskih preduzetnika.

Samo tri nedjelje prije hapšenja najavio je da će da kupi italijanski fudbalski klub Parmu.

Romanjoli

Rumunska organizacija istraživačkih novinara RISE objavila je u saradnji sa italijanskim kolegama iz IRPI njegove poslove i navodne veze sa pripadnicima mafije.

Romanjoli je bio zadužen za međunarodne poslove italijanske firme Energetika sa farmama vjetrenjačama, a vlasnici firme su bili pod istragom za kriminalno udruživanje i prevaru. Sada im se, prema novodima RISE, sudi u Milanu za utaju poreza nakon prodaje firme za proizvodnju alternativne energije, povezane sa dvojicom lidera Koza Nostre.

Vizit karta Italijana pronađena je u rokovniku mafijaša Kalođera De Kara

Prošle godine, njegova vizit karta pronađena je u rokovniku mafijaša sa Sicilije Kalođera de Kara koji je uhapšen u Njemačkoj, zbog sumnje da se njegova kompanija bavila divljom gradnom.

RISE piše da je De Karo upoznao Romanjolija jer je bio zadužen da skuplja glasove za njega na izborima. Tvrdio je da je intervenisao kod Romanjolija da se računovođi iz njegove kompanije, pod istragom njemačkih vlasti, produži pasoš.

Romanjoli, koji je u Njemačku došao da lobira za glasove italijanskih iseljenika, negirao je pasošku aferu, ali je potvrdio da mu je De Karo pomagao u kampanji 2008.

Vlasti su istraživale De Kara pod sumnjom da je bio kontakt za Koza Nostru u Njemačkoj. Policija u Kelnu tvrdi da Romanjoli ima specijalne odnose sa Sicilijancem čiji je brat vlasnik kafića u Kelnu “Italia 90”, glavnom sastajalištu mafijaša u Kelnu.

Romanjoli ima i konslultantsku firmu u Londonu.

Direktor pod istragom

Kristijan Vintila je od 1999. partner u građevinskoj firmi Barter Grupa sa liderom rumunske Socijaldemokratske partije i bivšim članom parlamenta Viorelom Hrebenciukom, koji je u oktobru uhapšen i optužen za dva slučaja korupcije.

Vintila

Vintila ima i firmu Energobarter u gradu Bakau, zbog koje je takođe imao problema sa zakonom i visokim dugovima. Policija ga je, piše RISE, istraživala 2010. za utaju poreza a snabdjevači su tužili kompaniju. Godine 2013. optužen je za izdavanje čekova bez pokrića, ali nije osuđen jer je slučaj zastario.

Vintila je imao još šest firmi, a u jednoj mu je partner bivša supruga, sada sudija u Bakau

Uprkos istragam, jedno vrijeme je bio savjetnik u parlamentu a 2009. postao je direktor u Agenciji za državne rezerve i posebna pitanja, u čijoj nadležnosti su i zalihe oružja. Prema pisanju rumunskih medija, prošle godine je smijenjen jer mu je oduzet bezbjednosni sertifikat, koji mu je omogućavao pristup podacima o naoružanju.

Vintila je imao još šest kompanija, a u jednoj mu je partner bivša supruga, sada sudija u sudu u Bakau. I Vintila je pokušavao da se domogne parlamenta na listi PSD 2004, nakon što je bio odbornik u lokalnom parlamentu Bakau.

Misteriozni Georgesku je iz grada Aleksandrija, ima malu kompaniju u Rumuniji, već nekoliko godina živi u SAD.

U spuškom zatvoru do kraja postupka

Lisice na ruke optuženima stavljene su kada su treći put došli u Crnu Goru, gdje su planirali da se sastanu sa navodnim kupcima oružja, prerušenim agentima DEA.

O njihovim dolascima u Crnu Goru, ovdašnju policiju obavještavala je i ambasada SAD u Podgorici, preko Ministarstva vanjskih poslova.

Nakon saslušanja kod istražnog sudije, koji im je odredio ekstradicioni pritvor, trojka je sprovedena u spuški zatvor, gdje će ostati do okončanja postupka za izručenje SAD.

Stojanović: Pouzdan smo partner u borbi protiv kriminala

Direktor crnogorske policije Slavko Stojanović, primio je juče službenike Sektora kriminalističke policije koji su učestvovali u akciji hapšenja međunarodnih krijumčara oružja i sarađivali sa američkom agencijom DEA i policijom Rumunije.

Stojanović

“Službenici naše policije su, svojim profesionalnim kvalitetima, napornim radom i ostvarenom dobrom komunikacijom i koordinacijom sa partnerskim službama u ovoj akciji, još jednom pokazali da je

Uprava policije MUP-a pouzdan partner međunarodne policijske saradnje u borbi protiv svih oblika kriminala”, kazao je on.

Bonus video: