Napad na "Vijesti": Jovovića i Popovića spasili venecijaneri

Policija traži ko je postavio eksploziv ispod kancelarije glavnog urednika "Vijesti", konkretnih pomaka u istrazi još nema
61 pregleda 46 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2013. 08:03h

Dan nakon što je na redakciju “Vijesti”, ispod prozora glavnog i odgovornog urednika Mihaila Jovovića, bačena eksplozivna naprava, policija tvrdi da pokušavaju sve kako bi ušli u trag počiniocima, ali i nalogodavcima ovog brutalnog čina.

Vještak za požare, eksplozije i havarije Radovan Popović, kazao je juče “Vijestima” da je gotovo stoprocentno siguran da su napadači koristili TNT sa sporogorućim štapinom.

“Na osnovu spoljašnjeg pregleda, ali i snimaka koje su zabilježile kamere sa zgrade, pretpostavljamo da je bitnim za dalje vođenje krivičnog postupka. Tek kada se završe sva vještačenja u Forenzičkom centru, znaćemo sa sigurnošću šta je korišćeno i koliko je eksploziva aktivirano u napadu. Suguran sam da je u pitanju veća količina TNT-a, a prava je sreća što u kancelariji u podrumu u vrijeme napada nije bilo nikoga, jer bi sigurno stradao u eksploziji”, kazao je Popović “Vijestima”.

Pojasnio je da bi posljedice bombaškog napada možda bile i gore, da venecijaneri na prozorima kancelarije glavnog urednika nijesu zaustavili djelove polomljenog stakla.

“Od udarnog talasa, urednika su spasili venecijaneri. Oni su ublažili da se srča ne raspe i povrijedi ga, jer je u pitanja jaka eksplozija”, pojasnio je Popović. U susjednoj kancelariji, u kojoj su srećom venecijaneri takođe bili spušteni, nalazio se lektor Goran Popović.

Dinamit eksplodirao na par metara od njega: Popović

“Vijestima” je u policiji rečeno da su sve operativne ekipe tokom dana bile uključene u rasvjetljavanje ovog, do sada najbrutalnijeg, napada na redakciju lista. Stručnjaci u Forenzičkom centru juče su se bavili vještačenjem manjeg broja tragova nađenih tokom uviđaja, dok su drugi pregledali snimke sa video kamera, koje su snimile siluetu napadača. Policija je uzela i snimke sa kamera drugih objekata u blizini redakcije. “Snimci nijesu od velike pomoći jer se ne vidi lice”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz policije.

U prvih 15-ak minuta nakon napada policija je imala operativni podatak da su napadači koristili crnu “opel korsu” zatamnjenih stakala, koja je nakon eksplozije velikom brzinom nestala kod Dječje bolnice. Međutim, policija je pronašla vozača koji će danas biti ispitan na poligrafu. Inspektori smatraju da je malo vjerovatno da on ima veze sa događajem. Da za policiju predstoje teški dani znalo se i nakon višečasovne blokade grada, kada policija nije uspjela da uđe u trag napadačima, niti da utvrdi čak ni tačnu rutu kuda su pobjegli.

“Vijestima” je rečeno da će ovih dana biti dosta posla i za poligrafiste UP, koji će na detektoru laži provjeravati alibije i na taj način pomoći kolegama u traženju bombaša i motiva napada.

Tužilac: Čekamo nalaze iz Forenzičkog centra

Zamjenik osnovnog državnog tužioca Ivan Petrović, kazao je “Vijestima” da je odmah po dobijenom obavještenju izašao na lice mjesta, i u prisustvu službenika policije i vještaka Popovića preuzeo sprovođenje uviđaja.

“Sa lica mjesta izuzeti su materijalni tragovi koji su uz pisane naredbe predati Forenzičkom centru na dalje vještačenje. Nakon dobijanja nalaza od Forenzičkog centra i vještaka Popovića, imaćemo tačne podatke o vrsti i mehanizmu aktiviranja eksplozivne naprave, kao i drugim bitnim činjenicama. Pored toga, tužilaštvo u saradnji sa policijom provodi druge radnje na otkrivanju učinilaca o kojim radnjama za sada, zbog interesa postupka, ne mogu detaljnije govoriti”, kazao je Petrović.

Petrović je juče u toku dana na mjesto eksplozije došao sa osnovnom državnom tužiteljkom u Podgorici Ljiljanom Klikovac.

Napad na svakog građanina

Crnogorski komitet pravnika za zaštitu ljudskih prava, najoštrije je osudio terorističko-bombaški napad izvršen na javnu riječ, na slobodu govora, na demokratiju i na imovinu.

"Bez sumnje, ovaj napad doživljavamo kao svojevrstan napad i na svakog građanina ove države i na njene temeljne vrijednosti. Neprijatelj ili neprijatelji države, čija je državnost imala svoj nukleus u slobodnoj riječi vaših novinara i glasila, u svojem delirijumu i nemoći da se suprostave istini i neminovnom kretanju naprijed, pritom izgubivši ljudski razum i sve oblike cifilizovanog dijaloga, očigledno osokoljen nečovječstvom, potegao je ono što će mu se uvjereni smo u kratkom vremenu, kao svojevrstan bumerang vratiti i obiti o glavu. Da bi se konačno jednom, stalo na put mafijaško-terorističkom divljanju ovoga tipa, koje na ovim prostorima nekažnjeno podugo traje, pozivamo i apelujemo na sve strukture vlasti, najodgovornije pojedince u državi i gradjane ove zemlje, da daju doprinos da se u što kraćem vremenu zločin rasvijetli, izvršioci privedu pravdi i demistifikuju centri iz kojih se oni regrutuju", navodi se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: