Evo šta može da vam se desi ako sebi u ruku ubrizgate so za kupanje

Međutim, i dalje je osjećala dugotrajni bol a na mjestu uboda se stvorila mala crvena rana.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2012. 20:48h

Ženi koja je ubrizgala so za kupanje sebi u ruku iz šale, doktori su morali da odsijeku ruku, rame i grudi zbog infekcije koja joj je pojela meso. Zdravo tkivo je bukvalno umiralo pred očima hirurga.

Ljekari upozoravaju da su soli za kupanje opasna, posebno poslije incidenta u kom je 34-godišnja žena zadobila infekciju koja joj je bukvalno pojela meso sa kostiju zato što je ubrizgala rastvor soli za kupanje i vode u ruku na žurci.

Supstanca je izazvala nekrotizing fasciitis opasnu po život, koja joj se proširila kroz gornji deo tela za nekoliko dana. Ženu je pregledao tim doktora Rasela Rusoa sa Državnog univerziteta u Lujzijani, nakon što je počela da se žali na bolne i crvene podlaktice. U početku su mislili da ima samo infekciju kože i tretirali je antibioticima, što je smanjilo simptome.

Međutim, i dalje je osjećala dugotrajni bol a na mjestu uboda se stvorila mala crvena rana. Tek je tada priznala da je ubrizgala so za kupanje dva dana prije i kada su je ljekari ponovo pregledali, shvatili su da se razvila infekcija koja jede meso. Odmah su je poslali na hitnu operaciju da bi spriječili da se infekcija proširi na cijelo tijelo.

- Infekcija se toliko brzo širila da je ružičasto, zdravo tkivo bukvalno umiralo pred očima hirurga - rekao je portparol univerziteta. - Morali su da uklone svo kritično tkivo da bi zaustavili napredovanje bolesti. Do trenutka kada su završili, na pacijentu je izvršena amputacija ruke, ramena i ključne kosti, kao i radikalna mastektomija.

Pacijentkinja je preživjela i kasnije prošla kroz operacije presađivanja kože i rehabilitaciju. Ljekari, piše u najnovijem izdanju časopisa "Ortopedija", sada upozoravaju druge hirurge da sa obrate pažnju ako primijete porast ovakvih slučajeva.

- S obzirom na to da su soli za kupanje sve popularnije, medicinski centri moraju biti spremni da identifikuju ne samo znake intoksikacije, već i eventualne sporedne efekte, uključujući smrtonosni nekrotizing fasciitis - kazao je doktor Ruso.

Bonus video: