Televizija za djecu opasnija od igrica

Ispostavilo se da kardio-metabolički rizik, koji se izračunava na osnovu godišta, obima struka, krvnog pritiska i nivoa holesterola, najviše raste kod ispitanika koji su tokom dana više sati gledali televiziju.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2011. 13:58h

Gledanje televizije neaktivnoj djeci nanosi najviše štete, više i od igranja igrica, povećavajući rizik od kardiovaskularnih bolesti. Kod djece se iz godine u godinu povećavaju obim struka i nivo holesterola.

Gledanje televizije je najopasnije po zdravlje dece, pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje. Naučnici su željeli da utvrde kako različiti tipovi neaktivnog, "sjedećeg" životnog stila utiču na zdravlje najmlađih.

Utvrđeno je da višečasovno gledanje televizije u toku dana dovodi do višeg rizika od srčanih bolesti nego igranje igrica u istom trajanju, na primjer, najvjerovatnije zato što se uz TV program najčešće nešto i gricne, uglavnom nezdravo.

Iako su roditelji zabrinuti zbog negativnog uticaja igrica, izgleda da je sjedenje pred TV-om još opasnije. Naučnici sa Kraljičinog univerziteta u Kanadi proučavali su zdravstveno stanje 2.527 osoba starih između šest i 19 godina, piše "Dejli mejl".

Ispostavilo se da kardio-metabolički rizik, koji se izračunava na osnovu godišta, obima struka, krvnog pritiska i nivoa holesterola, najviše raste kod ispitanika koji su tokom dana više sati gledali televiziju. Deca koja sate provode gledajući u ekran imala su veći obim struka, i više nivoe holesterola u krvi, što predstavlja faktor rizika za različite bolesti od kardiovaskularnih do dijabetesa.

Djeca moraju biti fizički aktivna, naravno, ali je, osim toga, najvažnije ograničiti vrijeme koje provode gledajući televiziju, zato što se tada energija gotovo uopšte ne troši, a često se poseže i za krajnje nezdravim grickalicama, poručuju naučnici.

Bonus video: