5 "krivaca" zbog kojih žena ne može da doživi orgazam - Vijesti.me
OPUSTITE SE

5 "krivaca" zbog kojih žena ne može da doživi orgazam

Nemogućnost postizanja orgazma može biti povezan i sa mentalnim bolestima. Posebno ako patite od tjeskobe ili depresije, te uzimate lijekove za ova stanja

orgazam
orgazam (Foto: Shutterstock)

Neke žene ne mogu da postignu vrhunac tokom seksualnog odnosa, zbog čega se osjećaju postiđeno i preplašeno. Za to mogu biti zaslužni problemi sa srcem i cirkulacijom, ali mnogo su češći ovi 'bezopasni' uzročnici.

1. Ne dobijate dovoljno stimulacije 

Klitoris je obično glavna zvijezda orgazma. "Oko 70 odsto žena postiže vrhunac kroz direktnu stimulaciju klitorisa, a ne kroz vaginalnu penetraciju", otkriva dr Alisa Dvek iz Mount Sinai School of Medicine. Upravo zato treba se posvetiti ovom osjetljivom dijelu tijela, kako tokom samozadovoljavanja, tako i seksualnog odnosa. 

2. Dobijate previše stimulacije 

Klitoris je jedna od najosjetljivijih tački na ženskom tijelu, a ima čak 8.000 nervnih završetaka. Premalo stimulacije na ovom dijelu tijela može biti jednako loše za postizanje organizma, kao i pretjerana i preagresivna stimulacija.

"Ako vam direktni kontakt ne odgovara, dodirujte klitoris kroz neku nježnu tkaninu poput svile, ili svog partnera zamolite da bude nježniji s dodirima", predlaže ginekolog iz Njujorka. 

3. Patite od tjeskobe ili depresije 

Nemogućnost postizanja orgazma može biti povezan i sa mentalnim bolestima. Posebno ako patite od tjeskobe ili depresije, te uzimate lijekove za ova stanja.

"Neurotransmiterska hemikalije poput serotonina i dopamina igraju važnu ulogu prilikom postizanja orgazma, ali isto tako na njih utiču lijekovi protiv tjeskobe i depresije", ističe dr Dweck.

Ne osjećajte stid ako i vi patite od posljedica takvih lijekova. Otvoreno porazgovarajte sa ljekarom i zatražite promjenu terapije koja će vam bolje odgovarati. 

4. Hormoni su vam neuravnoteženi 

Hormonalna neuravnoteženost može biti posljedica korištenje kontracepcijske pilule.

"Pilula sprečava ovulaciju mijenjajući novi estrogena, progesterona i testosterona u organizmu", pojašnjava ljekar. Te hormonske promjene mogu uticati na vašu polnu želju, i mogućnost postizanja orgazma.

Porazgovarajte sa svojim ginekologom o mogućnosti promjene sredstva za kontracepciju ako vam pilula stvara nepredviđene probleme. Hormonska neuravnoteženost može imati i druge uzročnike, o kojima više možete saznati ovdje

5. Misli vam lutaju 

"Kod žena većina seksualnih podsticaja započinje u mozgu" ističe dr Dvek. Ne čudi zato što razmišljanje o drugim stvarima tokom seksualnog odnosa može dovesti do nemogućnosti da postignete vrhunac. Dileme o tome kada ćete obaviti sve stvari na poslu ili šta ćete sjutra da kuvate, ostavite za neko drugo vrijeme, i u potpunosti se posvetite uživanju.

Zadovoljna.hr


Najčitanije iz sekcije Zabava