69. izložba ULUCG: Laureatima plakete, novčane nagrade izostale - Vijesti.me
TRADICIONALNO

69. izložba ULUCG: Laureatima plakete, novčane nagrade izostale

Umjetnica Slobodanka Rićko Mićunović skrenula je pažnju prisutnih noseći bijelu majicu s natpisom “Mogu li ja da ne budem član Udruženja”

Tri ravnopravne nagrade “Milunović, Stijović, Lubarda” uručene su večeras na otvaranju 69. tradicionalne izložbe Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, Vladimiru Đuranoviću za sliku, Drašku Dragašu za crtež i Krstu Andrijaševiću za skulpturu.

Za najbolju izložbu u protekloj godini proglašena je retrospektiva Milije Pavićevića u Crnogosrkoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju, u organizaciji CSUCG.

O nagradama je odlučivao žiri na čijem čelu je bio Petar Ćuković, istoričar umjetnosti i članovi Petrica Duletić, istoričarka umjetnosti, Ratko Odalović, slikar i Željko Reljić, vajar.

Na 69. izložbi ULUCG-a izložena su 143 rada crnogorskih umjetnika različitih generacija i poetika, ali među njima nije bilo radova umjetnika koji su izrevoltirani stanjem u kojem se već duže vrijeme nalazi ULUCG.

Nezavidna materijalna situacija i funkcionisanje Udruženja, koje je, kako je kazao Petar Ćuković, “u hroničnoj besparici”, potvrdio je i izostanak novčanih nagrada laureatima godišnjih priznanja.

Mnogi od umjetnika nisu bili raspoloženi da prokomentarišu izložbu i rad ULUCG-a, a s druge strane bilo je i onih koji su transparentno pokazali nezadovoljstvo stanjem u instituciji čiji su dugogodišnji članovi.

Umjetnica Slobodanka Rićko Mićunović skrenula je pažnju prisutnih noseći bijelu majicu s natpisom “Mogu li ja da ne budem član Udruženja”.

Svjetliju priču za ULUCG, najavio je večeras otvarajući izložbu Igor Lukšić, ministar vanjskih poslova i evropskih integracija. On je kazao da su ULUCG i Ministartvo vanjskih poslova potpisali Protokol, koji predstavlja osnov za buduće zajedničko djelovanje na prezentovanju crnogorske umjetnosti.


Najčitanije iz sekcije Zabava