Bajčetić mora ići na robiju - Vijesti.me
POTVRĐENA PRESUDA ODBORNIKU DF-A

Bajčetić mora ići na robiju

Odbornik je osuđen jer je vozilom probio policijski kordon 17. oktobra 2015.

Nikola Bajčetić
Nikola Bajčetić (Foto: Boris Pejović)

Odbornik Demokratskog fronta Nikola Bajčetić moraće da robija tri mjeseca, zbog pokušaja da spriječi policiju da ukloni šatore ispred Skupštine 17. oktobra 2015. godine.

Viši sud  potvrdio je presudu kolega iz Osnovnog suda, kojom je on osuđen na tri mjeseca zatvora za sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti u pokušaju.

Bajčetić je optužen da je “renoom” probio policijsku patrolu i kordon u Bulevaru Stanka Dragojevića i Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, čime je, navodi se, ugrozio živote učesnika protesta i policajaca 17. oktobra 2015. godine.

Sudije Višeg suda saglasile su se sa ocjenom sutkinje Željke Jovović, koja je u  prvostepenoj presudi navela da je iz iskaza policajaca i uvidom u snimak utvrđena Bajčetićeva krivica.

“Vaša odbrana da ste to uradili, kako bi pomogli prijateljima, ne utiče na krivicu, jer ste i sami rekli da ste vidjeli kordon”, rekla je Jovovićeva.

Ona je dodala i da su navodi odbrane, da je policija Bajčetića tukla i uništila mu vozilo, takođe bez uticaja, te da oni mogu biti jedino predmet nekog drugog postupka.

Navela je i da mu je ublažila kaznu zbog ranije neosuđivanosti i korektnog držanja na suđenju.

Odbrana je isticala da Bajčetić nije upotrijebio nikakvu silu, niti prijetnju prema policajcima, te da je išao najmanjom mogućom brzinom, kako bi stigao do svojih prijatelja, koji su bili “izloženi brutalnoj sili policije”.

Nedavno je kancelarija zaštitnika ljudskih prava i sloboda, na osnovu video materijala, nalaza ljekara i sudskih vještaka, utvrdila da je Bajčetić bio žrtva postupanja policijskih službenika, nakon razbijanja protesta 17. oktobra prošle godine. Bajčetić je, kako se navodi, tokom hapšenja zlostavljan, a došlo je i do nečovječnog i ponižavajućeg postupanja. Za to još niko nije odgovarao. 


Najčitanije iz sekcije Zabava