Bebe "izliječene" od leukemije uz pomoć modifikovanih T ćelija - Vijesti.me
OBJAVA GRUPE BRITANSKIH NAUČNIKA

Bebe "izliječene" od leukemije uz pomoć modifikovanih T ćelija

Istraživanje je još u ranoj fazi i potrebno je još mnogo studija (na više ispitanika), kako bi bila ponuđena kao redovna terapija

Leukemija
Leukemija (Foto: Shutterstock)

Grupa britanskih ljekara objavila je ove nedelje da je uspjela da “izliječi” dvije bebe od leukemije uz pomoć revolucionarnog tretmana koji podrazumjeva genetsku mutaciju imunih ćelija donora.

Studija koja je objavljena u časopisu “Science Translational Medicine” obuhvatila je samo dva mala ispitanika – jednu 16-mjesečnu i jednu 18-mjesečnu bebu. 

Tehnički, još nije prošlo dovoljno vremena da bi ljekari sa sigurnošću mogli da tvrde da su djeca izliječena. Međutim, ova studija kombinuje pristup koji obećava, takozvanu CAR T terapiju, sa relativno novom tehnikom modifikacije gena nazvanom TALENS. 

“CAR T” u nazivu tretmana označava himerni antigenski receptor T ćelije i podrazumjeva uklanjanje određenih T ćelija iz krvi pacijenta. One se zatim genetski mijenjaju u laboratoriji tako da dobiju specijalne receptore (CAR). Kad su ćelije spremne, vraćaju se u krv pacijenta, gdje novi receptori traže ćelije tumora i ubijaju ih. 

CAR T se ispituje već neko vrijeme u SAD, Velikoj Britaniji i Kini, ali je u novoj studiji ukombinovan sa modifikacijom gena, tako da organizam pacijenta ne odbacuje T ćelije donora i da efikasnije napada ćelije raka. 

Istraživanje je još u ranoj fazi i potrebno je još mnogo studija (na više ispitanika), kako bi bila ponuđena kao redovna terapija, prenosi B92.


Najčitanije iz sekcije Zabava