Berni Eklston povratio kontrolu nad Formulom 1 - Vijesti.me
OKONČANI SUDSKI POSTUPCI

Berni Eklston povratio kontrolu nad Formulom 1

Berni Eklston
Berni Eklston (Foto: Reuters)

Prvi čovjek Formule 1 Berni Eklston potpuno je danas povratio kontrolu nad tim takmičenjem pošto su okončani sudski postupci zbog kojih je bila ugrožena njegova vlast nad ovim sportom.

Eklston je ove godine odustao od članstva u upravnom odboru kompanije koja koja kontroliše F1 dok se ne završe suđenja za mito u Njemačkoj. Slučaj je okončan u avgustu pošto je Eklston platio 100
miliona dolara nagodbe.

Investiciona grupa CVC Capital Partners, većinski vlasnik dionica u F1, saopštila je danas da se 84-godišnji Eklston vratio u upravni odbor.

CVC Capital Partners je takođe saopštio da će od januara dobiti dva nova direktora, pošto će funkcije preuzeti nekadašnji predsednik Ferarija Luka di Montezemolo i nekadašnji izvršni direktor kompanije Dijađeo Pol Volš, koja se bavi pićima.

Eklston je svoje pozicije u F1 izgradio tokom sedamdesetih godina, a pomogao je i stvaranju Udruženja konstruktora Formule jedan, koja kontroliše poslovnu stranu takmičenja, među kojima i prodaju
televizijskih prava.

Ta britanska kompanija postala je poslije poznata kao Formula jedan menadžment. Ona je tokom godina redovno ulazila u sukobe sa timovima oko finansija, ali je zadržala globalnu kontrolu nad "najbržim cirkusom".


Najčitanije iz sekcije Zabava