Boem koji je živio muziku do kraja - Vijesti.me
Reakcije u Crnoj Gori na smrt Kemala Montena

Boem koji je živio muziku do kraja

"Uvijek je znao da da dobre savjete, da priča o muzici na specifičan i njemu svojstven način. To je čovjek koji je zadužio muzičku scenu bivše Jugoslavije i živjeće zauvijek kroz svoje pjesme"

kemomo
kemomo (Foto: Vijesti onlajn)

Vijest o smrti legendarnog kantautora Kemala Montena šokirala je njegove kolege i javnost u regionu. Jedno od najvećih imena iz svijeta muzike sa ovih prostora nalazilo se u medijima više puta u posljednje vrijeme zbog bitke sa bolešću koju je izgubio prije dva dana, preminuvši od jake upale pluća i komplikacija koje su uslijedile nakon transplantacije bubrega. Njegov menadžer Gane Pecikoza potvrdio je da je uzrok smrti sepsa.

Legendarni muzičar je posljednju festivalsku pobjedu izvojevao upravo u Crnoj Gori, na Sunčanim skalama prije dvije godine. Direktor festivala Slobo Bučevac posebno je ponosan tu činjenicu.

"Baš sam utučen tom viješću. Zadnjih godinu dana sam dosta bio na vezi sa njim i dobro informisan o njegovim zdravstvenim problemima. Međutim, dobro mu je bilo krenulo sa transplantacijom i svi smo se nadali da će se brzo oporaviti. Nedostajaće nam i na ličnom i na umjetničkom nivou", kazao je Bučevac.

On je dodao da će Montena pamtiti kao velikog zaljubljenika u muziku i čovjeka koji je sa sobom donosio samo pozitivnu atmosferu.

Sergej Ćetković, koji je sarajevskog kantautora lično poznavao, posljednji put ga je vidio na koncertu u Sarajevu 2013. kada je Monteno nastupio kao gost.

"Znam da je dugo imao zdravstvenih problema. Očekivao sam da će se to pozitivno završiti, jer je on veliki borac. Jako mi je žao zbog odlaska još jednog muzičkog velikana. Uvijek je znao da da dobre savjete, da priča o muzici na specifičan i njemu svojstven način. To je čovjek koji je zadužio muzičku scenu bivše Jugoslavije i živjeće zauvijek kroz svoje pjesme", ispričao je jedan od najpopularnijih crnogorskih pjevača.

Nina Petković koja je sa popularnim muzičarem nastupala u emisiji "Operacija trijumf" bila je šokirana kada je od novinara "Vijesti" saznala za Montenovu smrt.

"O bože, užas. Ne mogu da vjerujem", kazala je pjevačica vidno potresena i gotovo plačnim glasom.

"Nisam čitav dan pri Internetu bila danas... Družili smo se kad je nastupao u Nikšiću prije par godina, a trebalo je da bude nedavno i na festivalu Zlatna palma na kojem sam bila, ali nije došao, možda baš iz zdravstvenih razloga", ispričala je Petkovićeva koja je preminulog kolegu opisala kao predivnog čovjeka.

"Najopušteniji mi je bio nastup sa njim (u Operaciji trijumf). Nije puno korigovao, jer je znao da svako treba da pjeva svojim glasom i stilom. Samo mi je dao vjetar u leđa. On je uvijek bio skroman i opušten, boem koji je živio muziku do kraja", prisjetlia se pjevačica.

Onaj koga živog proglase mrtvim živi sto godina

Monteno je prošlog ponedjeljka pušten na kućno liječenje, kada su neki mediji prenijeli vijest da je preminuo.

"Smijao sam se kao lud, jer kažu da onaj koga živog proglase mrtvim živi sto godina, a meni je ovo treći put", izjavio je pjevač tada.

Njemu je 16. novembra izvršena transplantacija bubrega na koju je čekao tri godine. Kratko vrijeme se osjećao dobro, ali je 21. decembra ponovo primljen u bolnicu zbog povišene temperature, a potom i zbog postoperativnih komplikacija.

Pjevač i tekstopisac se godinama borio sa dijabetesom zbog čega su mu stradali bubrezi. Trasplantacija bubrega nije jedini operacijski zahvat koji je Monteno prošao, jer mu je prije dvije godine zbog problema sa srcem ugrađen baj pas. I pored problema sa zdravljem redovno je nastupao. Posljednje dane pjevač je proveo u bolnici, ali ga to nije omelo da bude dobro raspoložen.

"Tata se dobro osjeća. Raspoložen je i zafrkava se. Pitao je kad će da dobije televizor da može da gleda utakmice", kazala je njegova kći Adrijana nakon operacije. On je tada najavio da će pjevati u Španiji na dočeku Nove godine.

Posjećivali ga u bolnici da se slikaju za novine

"Pijem, pušim i idem na dijalizu", tako je Monteno opisao svoj život u intervjuu za "Vijesti" sredinom 2013, nakon operacije srca i početka problema sa bubrezima. On se tada požalio da su ga mnogi dok je bio u bolnici posjetili samo reda radi.

"Neki moji prijatelji koji su dolazili svaki dan i pitali me kako mogu da mi pomognu i što da urade, e oni su bili od srca. A ne oni što sa kesom voća dođu da ih snimi televizija ili da nam zajednička fotografija iz posjete bude u novinama", kazao je pjevač.

Kao nekog ko mu je u teškim trencima prvi pružio podršku tada je izdvojio svog Sarajliju – Zdravka Čolića.

"On je jedini koji mi je prišao sa prave strane. Došao je iz Beograda u Opatiju, meni u posjetu. Nije mi donio kilo jabuka i da se slikamo, već me spasio u tom trenutku. To mu ne mogu nikad zaboraviti", prisjetio se Monteno.


Najčitanije iz sekcije Zabava