Britanija objavljuje najviše knjiga u svijetu - Vijesti.me
PO GLAVI STANOVNIKA

Britanija objavljuje najviše knjiga u svijetu

Svakako je da su bestseleri, -poput serije knjiga Džoane Rouling o Hariju Poteru, romana EL Džejms Pedeset nijansi, kuvara Džejmija Olivera ili Ginisove knjige rekorda - značajno doprinijeli da se Velika Britanija nađe na čelu liste

Knjige (Ilustracija)
Knjige (Ilustracija) (Foto: Shuterstock)

Velika Britanija objavljuje više knjiga po glavi stanovnika nego ijedna druga zemlja u svijetu, rezultat je istraživanja koje je sprovelo Međunarodno udruženje izdavača.

Kako prenosi BBC, na ostrvu je prošle godine izdato 184.000 naslova, što je 2.870 naslova na milion stanovnika. Kina i Sjedinjene Američke Države proizvode više naslova u ukupnom broju - 444.000, odnosno 304.912, ali ako se ima u vidu broj naslova po glavi stanovnika, SAD su na 12, a Kina na 25 mjestu. 

Svakako je da su bestseleri, poput serije knjiga Džoane Rouling o Hariju Poteru, romana EL Džejms "Pedeset nijansi", kuvara Džejmija Olivera ili Ginisove knjige rekorda, značajno doprinijeli da se Velika Britanija nađe na čelu liste. 

Drugo mjesto zauzeli su Tajvan i Slovenija koji godišnje "izbace" 1.831 naslov po glavi stanovnika. Slijede Španija (1.626), Gruzija (1.547) i Češka Republika (1.509).


Najčitanije iz sekcije Zabava