Čarapić u Skupštini: Nema dokaza da je Keljmendi diler - Vijesti.me
Vodi mnogo istraga

Čarapić u Skupštini: Nema dokaza da je Keljmendi diler

Čarapić je rekla kako su za tužilaštvo i dalje aktuelne afere "Listing" i "Telekom", ne precizirajući do kojih konkretnih rezultata je tužilaštvo u tim slučajevima došlo

Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić saopštila je u parlamentu da skoro da nema opštine za koju se ne vodi istraga i da će mnoge u drugoj polovini godine rezultirati optužnicama, dok su poslanici opozicije zatražili da zbog neprofesionalnog rada podnese ostavku.

Skupština je je juče završila raspravu o Izvještaju o radu Državnog tužilaštva i Tužilačkog savjeta za prošlu godinu, a naknadno će glasati za ili protiv usvajanja izvještaja.

U Izvještaju se navodi da je 2011. privremeno oduzeta imovina, stečena kriminalom, vrijedna više od 40 miliona eura i da je prošle godine zabilježen pad opšteg kriminaliteta za skoro sedam odsto u odnosu na 2010, kao i da je učešće izvršilaca najtežih krivičnih djela u ukupnom kriminalitetu smanjeno za 7,42 odsto.

Čarapić je rekla kako su za tužilaštvo i dalje aktuelne afere "Listing" i "Telekom", ne precizirajući do kojih konkretnih rezultata je tužilaštvo u tim slučajevima došlo. Dugogodišnji postupci u slučajevima deportacija i Bukovice, s početka 90-tih, su, prema njenim riječima, završeni oslobađajućim presudama ne zbog nedostatka dokaza već zbog spornih pravnih dilema.

Rekla je da za Nasera Keljmendija nema informacija da je diler drogom, a kao probleme sa kojima se tužilaštvo suočava su loš materijalni položaj tužilaca i problemi u saradnji sa drugim državnim institucijama.

Poslanici DPS-a su je hvalili, dok su opozicionari isticali da je stopirala sve prijave koje je su mogle štetiti vlasti. Šef PzP-a Nebojša Medojević smatra da Čarapić treba da podnese ostavku jer ne postupa po principu da je zakon jednak za sve i zato što je tužilaštvo bilo neefikasno u optužnicama koje idu prema vrhu vlasti.

"Ključ problema u državi je srastanje vrha DPS-a sa organizovanim kriminalom. I dalje ste čuvari ovog poretka, jer ako krivično djelo ide prema vrhu DPS-a to nije vaš mandat. Prava reforma pravosuđa će početi kada se promijeni vlast", rekao je on.

"Moraćemo znati ko je advokat koji ima uticaja na pravosuđe, a štiti kamataša", poručio je Medojević.

Ćarapić je ocijenila da se mora omogućiti efikasniji rad Tužilaštva, a kao problem je označila zatrpavanje krivičnim prijavama "kojima ne žele utvrđivanje krivične odgovornosti već imaju neke političke ambicije".

"Tužilaštvo će biti jedan od najvažnijih pokretača u daljem procesu uspostavljanja vladavine prava", rekla je Čarapić.

Snežana Jonica (SNP) kazala je da se mora znati ko otežava razmjenu informacija među institucijama, što se konstatuje u Izvještaju.

"Treba da kažete ko je problem, ko ne razmjenjuje informacije i ne dostavlja ih redovno Tužilaštvu. Postavlje se pitanje da li postoji neko ko koči razmjenu informacija. Vrijeme je da znamo ko otežava posao koji moramo uraditi u narednom periodu", kazala je ona i zatražila da joj Čarapić odgovori koliko je takvih slučajeva procesuirala.

Čarapić je odgovorila da ne želi da odgovornost za nešto što nije urađeno prebaci na druge institucije. Ona je dodala da je sve što sadrži Izvještaj zasnovano na tačnim podacima: "repreke koje nam stoje na putu su svojstvene i svim drugim državama. To su nedovoljni kapaciteti Tužilaštva, policije i sudova. Ne može se reći da su naše institucije sačinjene od dovoljnog broja ljudi koji imaju kapacitet za borbu protiv protiv korupcije i organizovanog kriminala".

Brine što nas stranci obavještavaju o aferama

Ervin Spahić iz Socijaldemokratske partije ocijenio je da se pravosudni organi moraju više angažovati u rješavanju krupnih problema koji postoje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Posebno jer je ta oblast pod lupom EU. Zabrinjava da su sve velike afere nastale poslije informacija koje smo dobili sa strane, a sami nijesmo ništa samo započeli", rekao je Spahić.

Spahića je zanimalo da li stigli podaci iz Sjedinjenih Američkih Država koji se tiču istrage u vezi prodaje Telekoma. Čarapić je kazala da se u tom slučaju i dalje prikupljaju činjenice. "Ne čekajući podatke preduzeli smo niz aktivnosti o kojima ćemo informisati Odbor za bezbjednost kada za to dođe vrijeme", rekla je ona.


Najčitanije iz sekcije Zabava