Carinili isti šećer po nekoliko puta - Vijesti.me
ŠEĆERNU AFERA

Carinili isti šećer po nekoliko puta

Na pitanje sudije odakle mu neposredno saznanje da šećer nije uvožen, Slavko Živanović se pozvao na zapisnik Revizione komisije carine

Osnovni sud Bar
Osnovni sud Bar (Foto: Anto Baković)

Pred sudskim vijećem sudije Nikole Strugar u Osnovnom sudu Bar okončano je davanje iskaza optuženih u "Šećernoj aferi" u kojoj tužilac tereti 21 lice za fiktivno carinjenje šećera iz Srbije tokom 2002. godine. Šestoro okrivljenih koji su dali iskaz ostali su pri izjavama datim u istrazi i negirali su krivicu.

"Prilikom mojih pregleda uvijek je carinsko skladište u “Centrojadranu” bilo puno šećera. Oba puta kada sam bila u pregledu na Cetinju bilo je po šest kamiona. Pregledala sam u Baru i na Cetinju u ukupno sedam predmeta oko 400 tona šećera",rekla je sanitarni inspektor Igbala Duraković.

Sanitarni inspektor Miodrag Živanović kazao je da je imao 48 zahtjeva špeditera za pregled šećera u Baru i na Cetinju kojima je bilo obuhvaćeno 115 kamiona, "svaki je imao po 20-ak tona šećera".

"Kada je prije osam godina izbila ova afera i izašao tekst u dnevnoj štampi, mene i koleginicu Duraković ministarstvo je odmah suspendovalo i pokrenulo protiv nas disciplinski postupak. Šest mjeseci smo primali po 30 posto plate, na kraju je ishod postupka po istom ovom slučaju bio pozitivan za nas oboje, vraćeni smo na posao",naglasio je Živanović.

Bivši šef carinske ispostave Bar odmah otkrio nepravilnosti

Osnovni državni tužilac u Baru Milenko Magdelinić ocijenio je Živanovićev iskaz kao konfuzan
Bivši šef carinske ispostave Bar Slavko Živanović rekao je da je od prvog juna 2001. vodio referat kontrole rada i da je odmah otkrio nepravilnosti u radu za koje je naložio da se isprave.

On je ukazao da su protivzakonito za carinjenje po ovlašćenju upravnika carinarnice Dragana Đurovića korišćene šifre čistačica i telefoniste koji je dvije godine prije toga otišao u penziju, te da se “protivno zakonu” roba skladištila direktno u carinsko skladište bez javljanja carinarnici.

“Utvrdio sam da su radnici carinarnice u Baru zloupotrijebljeni tako što je u carinskom skladištu “Centrojadrana” bilo uskladišteno samo 50 tona šećera u dva kamiona i da su carinici išli stalno da carine istu robu. Svi ovi radnici koji su ovdje nijesu imali materijalnu korist od ovog posla, niti su znali što se radi. Cilj mi je bio da zaštitim svoje radnike, upoznao sam upravnika carinarnice o tome, a kada sam vlasnika špedicije “Atlant-šped” Dragana Vujačića upozorio da je otkriven taj režim rada, on je rekao da nema potrebe da se uzbuđujem i da će on sve to organizovati, pozivajući se na dotadašnju dobru saradnju sa carinom,”rekao je Živanović.

Ovdje je oštećen budžet Srbije za po 15.000 eura po šleperu zbog razlike u carinskim stopama u Srbiji i Crnoj Gori,” rekao je Slavko Živanović
On je dodao da je na kraju upravnik Dragan Đurović protiv Živanovića pokrenuo disciplinski postupak, dok je protiv njega podnijeta krivična prijava.

Osnovni državni tužilac u Baru Milenko Magdelinić ocijenio je Živanovićev iskaz kao konfuzan. Na pitanje sudije Strugara odakle mu neposredno saznanje da šećer nije uvožen, Živanović se pozvao na zapisnik Revizione komisije carine.

“Ja nijesam neposredno radio na pregledu i carinjenju robe jer to nije bio moj posao. Na administrativnoj granici Crne Gore i Srbije tada je ručno zavođena roba, informacioni sistem nije zaživio i ja nijesam mogao da znam je li roba prešla administrativnu granicu već samo da je iz Subotice upućena na Bar. Nikakva dokumentacija nije postojala osim te polazne sa konačnim odredištem. Komisija je utvrdila da ta roba nije evidentirana na administrativnoj granici. Ovdje je oštećen budžet Srbije za po 15.000 eura po šleperu zbog razlike u carinskim stopama u Srbiji i Crnoj Gori,” rekao je Slavko Živanović.

8 godina bez zapošljenja

On je dodao da samo zato što je radio svoj posao već osam godina nema zapošljenje niti može da dobije pasoš, kao i da se ponudio u istrazi da bude svjedok, “da je na vrijeme pokrenut postupak, danas ovdje ne bi bilo pola ovih ljudi”. Na pitanje sudije ko je onda odgovoran za sve ovo, Živanović je replicirao “tu je tužilac, pa neka radi svoj posao”.

“Imam utisak da je sve ovo vaš lični obračun sa funkcionerima Uprave carina u koji smo i mi uvučeni, žao mi je zbog svega ovoga jer smo dobro sarađivali,”rekao je Živanoviću Marko Radunović, optuženi špediter iz “Atlant-špeda”.

O optužbama su se izjasnili radnik u carinskom skladištu Luka Marstijepović i tržišni inspektor Nazif Međedović .

Tužilac Magdelinić predložio je finansijsko vještačenje i pribavljanje kompletne dokumentacije iz policije i carine, a nakon cjelodnevnog rada, sudija Strugar je zakazao nastavak suđenja za 18. i 19. maj.


Najčitanije iz sekcije Zabava