Copyright će vratiti dva miliona eura? - Vijesti.me
ISTRAGA O MALVERZACIJAMA U BUDVI

Copyright će vratiti dva miliona eura?

Opština Budva priznala da toj firmi duguje oko pet miliona, ali sudski blokira prinudnu naplatu

Svetozar Marović
Svetozar Marović (Foto: Filip Roganović)

Budvanska  firma  Copyright moraće državi  da vrati oko dva miliona eura, koliko su štete nezakonitim poslom napravili budžetu Budve.

Tu cifru utvrdili su sudski vještaci angažovani od  Specijalnog tužilaštva, a češljajući ugovor koji je  lokalna uprava  2009. zaključila sa tom kompanijom.

Priznanje Lazara Rađenovića  da je taj dokument   štetan po javni interes, tužiocima je pomoglo  da utvrde činjenice u višemilionskim malverzacijama,   u kojima je posebno mjesto zauzimalo i to preduzeće.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, tužioci će na kraju te istrage  insistirati da se  u opštinsku kasu vrati keš koji je uzet na ime paradoksalno zaključenog sudskog poravnanja.

Zbog toga je vjerovatno da će osim nekoliko osumnjičenih,  Specijalno tužilaštvo osumnjičiti i pravno lice Copyright,  od koga će zahtijevati  da vrati milione.

Lazar Rađenović
Lazar Rađenović(Foto: Luka Zeković)

To je već učinjeno i u predmetu TQ Plaze, odnosno  firme Tradeunique.

Četvorogodišnji ugovor Opština i njeno preduzeće  TOB CO sa kompanijom Copyright zaključili su dok je na čelu grada bio   Rajko Kuljača.

Potpis na dokument stavili su i oba potpredsjednika Opštine - Lazar Rađenović i Milenko Medigović.

Svjedok-saradnik tužilaštva u istragama koja su u vezi sa Budvom - Kuljača,  prvi je na saslušanju uperio prstom u tu firmu označivši marketinške i ostale aktivnosti   terenom sa koga  je kriminalna grupa Svetozara Marovića “isisavala” novac iz opštinske kase.

Ugovorom je bilo predviđeno da na ime pravljenja suvenira i drugih publikacija, Opština tom preduzeću godišnje isplaćuje  nešto više od 800.000 eura, odnosno 3.200.000 miliona za četvorogodišnji period.

Potpuni paradoks nastaje 2010. godine  kada  Opština i sa kompanijom  zaključuje sada već čuveno sudsko poravnanje.

“Copyright” traži raskid ugovora, jer gradske vlasti navodno nijesu ispunile obavezu da obezbijede  prostor za smještaj suvenira i ostalog materijala.

Kako se Opština obavezala da će neispunjavanjem ugovornih obaveza morati da isplati novac za kompletan četvorogodišnji ugovor, to je bio razlog da prihvate  sudsko poravnanje.

Zbog kamata, dug Opštine prema Copyrightu  iznosio je  4,6 miliona eura.

Budva
Budva(Foto: Shutterstock)

Uprkos tužilačkoj istrazi, preduzeće je uspjelo da do sada  iz opštinske kase izvuče nešto manje od četiri miliona eura.

Samo u proteklih pola godine Copyright je naplatio  dugovanje od pola miliona.

Oni su u septembru   blokirali opštinski  račun, pa su lokalne vlasti   pred Privrednim sudom zaustavili  proces  prinudnog skidanja novca.  U decembru se sve ponavlja - pokušaj prinudne naplate i opet zaustavljenje pred sudom. 

Upućeni tvrde da bi do prinudne naplate moglo doći bilo kad, jer Copyright  za to ima  sve “zakonske” osnove.  Sudskim poravnanjem - ključnim dokumentom, Opština je zapravo priznala dug.

Fiktivna prodaja

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, tužioci su pretresom  dokumentacije došli i do dva sumnjiva  ugovora, koje je Copyright zaključio  sa mještanima Petrovca. 

Ugovori se odnose na kupovinu dvije zemljišne parcele na Kruševici i Buljarici. 

Navodni prodavci  saslušani su  prošle sedmice u tužilaštvu, gdje su saopštili da je u pitanju  fiktivna prodaja njihove zemlje, kako bi im se na taj način vratio novac koji su prethodno pozajmili   Svetozaru Maroviću.  

Parcele su prodate za  700.000, odnosno 300.000  eura. 

U ispovijesti pred tužiocem mještani  navode da su  posrijedi fiktivne prodaje njihove zemlje, kako bi im se na taj način vratio novac koji su prethodno pozajmili, navodno  Svetozaru Maroviću.

DRI: Nema dokaza o isporuci, otpremnica i drugih akata...

Ugovorom  Opštine i Copyright  bavila se i Državna revizorska institucija, ukazujući na brojna kršenja zakona. 

“Navedeni ugovor nije zaključen u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i istim je Opština Budva preuzela sve ugovorene obaveze, bez obzira što je potpisnik istog i TOB CO. Opština Budva je prihvatila i klauzulu da će ugovoreni iznos platiti  ako dođe do raskida. Opština Budva se obavezala da obavezu izvrši u osam jednakih mjesečnih rata,  počev od 2010. Plaćanje ugovorenih obaveza nije vezano uz isporuku proizvoda, a Opština Budva u postupku revizije nije dostavila dokaz da su navedeni proizvodi isporučeni i primljeni, ne postoje otpremnice, zapisnici ili druga akta koja bi potvrdila isporuku istih”, piše u  izvještajiu DRI. 

Revizori su o tome upoznali Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo finansija.  Navode da  je do sudskog poravnanja došlo, jer  Opština Budva nije ugovorene obaveze plaćala u planiranim rokovima:   “Utvrđeno je da ukupne ugovorene obaveze Opštine Budva prema Copyright iznose 4.686.749,80 eura , od čega glavni dug - 3.158.402,80 i zatezna kamata - 1.528.347,00 eura”.


Najčitanije iz sekcije Zabava