Đoka Golubović reketirao građevince? - Vijesti.me
TUŽILAŠTVO ISPITUJE KAKO JE RADIO INSPEKTOR IZ BUDVE

Đoka Golubović reketirao građevince?

“Golubović je 2009. vršio obustavu radova na gradilištima, za šta, uprkos svojim tvrdnjama, nije imao nalog tužilaštva”, piše u nalazu Odjeljenja unutrašnje kontrole rada policije

Drago Špičanović
Drago Špičanović (Foto: Savo Prelević)

Tužilaštvo provjerava da li je policijski inspektor Đoka Golubović reketirao određene investitore u Budvi, dok je samostalno obilazio gradilišta u toj opštini.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, službenici Unutrašnje kontrole rada policije utvrdili su  da je on postupao suprotno instruktivnim telegramima vrha policije.

“On je u kontrole odlazio samostalno, bez nadležnih  republičkih i lokalnih inspekcija. On je 2009. vršio obustavu radova na gradilištima, za šta, uprkos svojim tvrdnjama, nije imao nalog tužilaštva”, navodi se u nalazu Odjeljenja unutrašnje kontrole na čijem je čelu Drago Spičanović.

Taj nalaz odavno je dostavljen Višem tužilaštvu u Podgorici, ali istražne radnje još traju.

CB Budva
CB Budva(Foto: Vuk Lajović)

Iz budvanskog Sekretarijata  za prostorno planiranje i održivi razvoj krajem februara žalili su se   ministru  policije  i  vrhovnom tužiocu na „nesvakidašnji rad budvanske kriminalističke policije u proteklih četiri godine i njihovo nenadležno kontrolisanje građevina, uglavnom stranih investitora“.

“Pod plaštom sprečavanja bespravne gradnje,  službenici kriminalističke policije Budve su, od 1. janura 2011. do 11. avgusta 2014. godine, vršili poslove koji su shodno zakonskim odredbama daleko van njihove nadležnosti i za koje, vjerujemo, nijesu imali odgovarajuća ovlašćenja“, piše u pismu upućenom Rašku Konjeviću i Ivici Stankoviću.

Oni su tada naveli da budvanski policajci to rade mimo Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, ali i mimo Memoranduma o saradnji i sprečavanju, otkrivanju i gonjenju izvršilaca krivičnih djela protiv životne sredine. 

“Uloga policije, shodno ovom memorandumu, je eventualna asistencija inspekcijskim službama koje obavaljaju kontrole na terenu. A kako se to radi u Budvi? Na način što policija obilazi gradilišta i vrši 'kontrolu'. Predmet kontrole budvanske policije nije bila samo izgradnja objekata, već i izgrađeni objekti koji su bili u postupku dobijanja upotrebne dozvole. Takođe su kontrolisali i postavljanje privremenih objekata na teritoriji opštine  Budva”, napisali su tada iz Sekretarijata.

Golubović je osumnjičen za namještanje seks afere Konjeviću...

Oni su  konstatovali da je  kriminalistička policija Budve samostalno „kontrolisala“ više od stotinu objekata u izgradnji, za nepunih četiri godine.

„Zahtjevima su tražili preispitivanje izdatih građevinskih dozvola od strane našeg Sekretarijata... Takav način postupanja službenika budvanske kriminalističke policije narušava opštu pravnu sigurnost građana i investitora i cjelokupan poslovni ambijent naše opštine, posebno kada se ima u vidu da je veći broj 'kontrolisanih' objekata investiran od strane stranih državljana. Takvim, neosnovanim i nestručnim postupcima policije demotivišu se uredni investitori, a javnosti se šalje pogrešna slika o stručnosti i zakonitosti rada Sekretarijata i CB-a  Budva”, navodi se u tom pismu.

Inspektor Đoka Golubović 9. septembra je  osumnjičen  za zloupotrebu službenog položaja.

On je uhapšen par dana nakon što je Raško Konjević podnio prijavu, jer je, kako tvrdi, saznao da mu policajci u sprezi sa kriminalcima i medijima pripremaju ličnu i profesionalnu diskreditaciju. 

Tužilaštvo ga tereti da je lažirao sadržaj jedne od svojih službenih zabilješki u kojoj piše da je ministar policije  koristio usluge prostitutke.

To je falsifikat tvrde Konjević i tužilaštvo, dok inspektor uvjerava da je doslovce citirao izjavu uhapšene. Golubović je u međuvremenu pušten iz pritvora.


Najčitanije iz sekcije Zabava