“Duh Mediterana” stiže i u Beograd - Vijesti.me
CRNOGORSKI SLIKAR SJUTRA IZLAŽE U GALERIJI "SINGIDUNUM"

“Duh Mediterana” stiže i u Beograd

Kaplani će predstaviti 22 svoja rada koji su nastajali u zadnje dvije godine, rađeni u različitim tehnikama - od akrila na platnu, kolaža, pa do kombinovanih tehnika.

Slikar iz Ulcinja Edin Kaplani predstaviće svoje radove ljubiteljima likovne umjetnosti u Beogradu, a izložba “Duh Mediterana” biće otvorena sjutra u galeriji “Singidunum” u Ulici Kneza Mihaila 40, u 19 časova.

Kaplani će predstaviti 22 svoja rada koji su nastajali u zadnje dvije godine, rađeni u različitim tehnikama - od akrila na platnu, kolaža, pa do kombinovanih tehnika.

Edin Kaplani- izložba
Edin Kaplani- izložba

Ono po čemu je karakteristično Kaplanijevo stvaralaštvo jesu mediteranski motivi koji su, kako on kaže, i nekako logičan sljed, jer sam dolazi sa Mediterana, a ko taj predio osjeti onda mu Mediteran i predstavlja kako inspiraciju, tako i motiv.

I na ovoj izložbi, što se i po nazivu zaključuje, umjetnik će posjetiocima predstaviti poseban duh, boju, pa i miris Mediterana koji se mogu osjetiti iz njegovih radova.

“Motivi su izričito mediteranski. Trudim se da što bolje istaknem specifičnosti koje Mediteran ima, a to se najbolje vidi i po nazivu izložbe”, kaže on za “VijestI” - jer Mediteran zbilja nosi poseban duh.

Za svoje radove uvijek bira jarke boje kako bi što vjernije i ljepše istakao detalje, a plave nijanse našega mora i sve crvene boje sunca su mu, ističe, posebne.

 

“Svaki rad ima različit tonalitet boje. Sve zavisi od motiva i inspiracije. Na primjer, kad je motiv Mediteran uvijek biram jarke boje, kako bih uspio da istaknem sve te detalje koje naše more ljubomorno čuva. Plava boja, sa svim njenim nijansama, predstavja svežinu mora, dok crvena i druge ‘eksplozivne’ boje predstavljaju igru sunčeve svjetlosti”, govori umjetnik.

Edin Kaplani nerijetko izlaže i van Crne Gore, kako u zemljama koje nas okružuju, tako i dalje.

On ističe da je to posebno bitno i za iskustvo umjetnika, ali i za državu iz koje umjetnik dolazi, jer se na taj način kultura oslikava i širi.

“Veoma je bitno da umjetnik izlaže i van svoje zemlje, jer tako predstavljamo kulturu naše zemlje. Moje mišljenje je da nije u pitanju to koliko je razvijena jedna zemlja, nego kolika je zainteresovanost da se postigne određeni cilj”, objašnjava on i dodaje da je izlaganje van granica domaćeg i komfornog prostora veoma važno jer umjetnici tako predstavljaju sebe i svoje stvaralaštvo. “I mislim da je naša umjetnička scena na velikom nivou jer imamo dosta dobrih umjetnika koji su poznati po svijetu, po određenim djelovima svijeta... I zbog toga, takođe, je bitno da izlažemo van naših granica jer imamo čime da zadivimo publiku tamo”, poručuje on.

Kako svaki likovni umjetnik ‘živi’ od svog stvaralaštva, kako duhovno pa tako i materijalno, i Kaplanijeva izložba u Beogradu je prodajnog karaktera.

Ipak, uvijek se nađu neke slike u kolekciji koje ‘skrajnute’ odbijaju da se unovče i napuste svog autora. Ili autor njih...

Edin Kaplani- izložba
Edin Kaplani- izložba

“Svaki umjetnik, odnosno svaki slikar iznosi na platno sve što ima i krije u dubini svoje duše, pa se tako i emotivno veže za svoja djela... Tako i ja imam neke slike koje nijesu na prodaju, a to su, uglavnom, one koje sam ih radio na početku. Svaka slika ima poseban značaj i svaka ima svoju priču”, kaže Kaplani.

Na pitanje da li ima nekih planova za izlaganje kod nas ili u inostranstvu, ističe da je uvijek spreman za nove stvari, ali “Vijestima” nije želio da otkrije konkretne projekte, već je ostavio prostora za iznenađenje publici.

“Uvijek sam spreman za nove projekte, pa tako i nastaju nove izložbe i one koje su vezane za druge gradove i države. Dobio sam poziv iz nekih država, ali o tome ćemo kasnije... Neka, za sada, ostane enigma”, najavljuje Kaplani.


Najčitanije iz sekcije Zabava