Džomić vraćen po Konjevićevoj naredbi - Vijesti.me
BIVŠI ŠEF GRANIČNE POLICIJE VUKADINOVIĆ KAZAO:

Džomić vraćen po Konjevićevoj naredbi

“Konjević mi je rekao da moramo poštovati Zakon o strancima, u odnosu na mišljenje ANB-a i da Džomić ne može ući u Crnu Goru”

Velibor Džomić, Vesko Vukadinović
Velibor Džomić, Vesko Vukadinović (Foto: Svetlana Mandić)

Odlukom bivšeg ministra policije Raška Konjevića  sveštenik Velibor Džomić vraćen je sa granice sredinom februara prošle godine. To je juče u sudnici nikšićkog Osnovnog suda kazao bivši šef granične policije Vesko Vukadinović, koji je optužen da je nezakonito spriječio Džomića da pređe crnogorsku granicu.

Pojasnio je da ga je 16. februara 2015. godine telefonom pozvao rukovodilac granične policije Vraćenovići Slavko Vojinović, rekavši mu da Džomić hoće da uđe u Crnu Goru i da  ima “neko rješenje od Upravnog suda”.
Kazao je da je o tome obavijestio direktora  Uprave policije Slavka Stojanovića koji mu je rekao da zove  Konjevića.

“Osim policajca koji je kontrolisao Džomića, niko nije imao uvid u to rješenje. Prvo sam pozvao direktora Stojanovića koji mi je kazao da o tome obavijestim Konjevića, što sam i uradio. Ministar Konjević mi je rekao da moramo poštovati Zakon o strancima, u odnosu na mišljenje ANB-a i da Džomić ne može ući u Crnu Goru”, kazao je Vukadinović.

Tvrdio je  da bi postupio po rješenju Upravnog suda kojim je Džomiću dozvoljen  privremeni  boravak u Crnoj Gori, da ga je imao. Vukadinović je sudiji Igoru Đuričkoviću rekao  i da je  tokom 2012. donio dva rješenja kojima se odlaže rješenje MUP-a,  i omogućio Džomiću da  ostane u Crnoj Gori  do okončanja spora. Podgorički paroh u februaru prošle godine  vraćen je sa graničnog prelaza Vraćenovići, iako mu ulazak u Crnu Goru nije bio zabranjen.

Vukadinović je u sudnici ispričao da je  znao da je MUP 5. februara te godine donio rješenje kojim je Džomiću zabranjen  ulazak u Crnu Goru, kao i da je bio upoznat sa dopisom tadašnjeg ministra da na osnovu mišljenja Agencije za  nacionalnu bezbjednost (ANB) preduzmu mjere u skladu sa Zakonom o  strancima, kao i sa Zakonom o graničnoj kontroli.

Raško Konjević
Raško Konjević(Foto: Savo Prelević)

Džomić je prije početka suđenja rekao da je  zahvaljujući “korektnoj i energičnoj reakciji MUP-a i  ministra Gorana Danilovića prije početka suđenja dobio Konjevićevu  naredbu o doslednoj primjeni Zakona o strancima i pored postojanja  izvršne sudske odluke”.

“Taj dokument, koji ukazuje  na postojanje određene odgovornosti bivšeg ministra Konjevića u ovom postupku, do sada nije bio u spisima  predmeta”, kazao je Džomić.

U sudnici je rekao da je policajac koji ga je  kontrolisao na graničnom prelazu zadržao kopiju rješenja Upravnog suda, i da mu je kazao da je pretpostavljenom pročitao preko telefona  sadržinu tog rješenja. 

Sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske kazao je da nije podnosio zahtjev da se  rješenje izvrši.

“Za tim nije bilo potrebe, s obzirom na to  da je MUP to rješenje dobio 13. februara”, kazao je Džomić. 

Bivši Stojanovićev pomoćnik za granicu rekao je da je od MUP-a tražio odgovor kome je i kada  rješenje Upravnog suda  proslijeđeno, te da je saznao da je 13. februara 2015. godine rješenje dostavljeno arhivi MUP-a, ali da nije proslijeđeno Sektoru granične policije. 

 Sudija Đuričković odgodio je pretres za 6. septembar, do kada bi trebalo da iz MUP-a dobije odgovore na pitanja kada je i kome u toj ustanovi proslijeđeno rješenje Upravnog suda kojim je Džomiću odobren boravak u Crnoj Gori. 

Za naredno ročište sudija je zakazao  saslušanje   graničnih policajaca i njihovih šefova sa kojima su telefonom kontaktirali 16. februara 2015.   

Podgorički paroh tog dana  je vraćen sa graničnog prelaza. U Crnu Goru vratio se u avgustu prošle godine, nakon što je ANB obavijestila MUP da se Džomić više ne tretira kao prijetnja po nacionalnu bezbjednost. 

Advokat Piperović traži da Konjević dođe u sudnicu

Džomićev zastupnik, advokat  Zoran Piperović tražio je da se u nastavku postupka, kao svjedok sasluša  bivši ministar policije Raško Konjević. 

O njegovom predlogu sudija će naknadno odlučiti, kao i o zahtjevu Vukadinovićevog branioca, advokata   Nikole Martinovića - da se Piperović  u tom postupku sasluša kao svjedok.

Džomić je na pethodnom ročištu povukao punomoćje za Piperovića kako bi ga  pozvao za svjedoka, ali je od toga odustao nakon uvida u spise  predmeta.

“Nakon uvida u spise shvatio sam da je okrivljeni zapravo priznao  izvršenje krivičnog djela, pa nema potrebe da se Piperović posebno  pojavljuje u svojstvu svjedoka. On je i dalje moj punomoćnik u ovom postupku”, kazao je Džomić.


Najčitanije iz sekcije Zabava