EJU čestitala i prije starta - Vijesti.me
DŽUDO

EJU čestitala i prije starta

Razlog je rekordan broj prijavljenih zemalja i učesnika šampionata koji će se od 22. do 24. juna održati u Sportskom centru u Baru.

Iako Evropsko prvenstvo za kadete u Baru počinje u petak, svečanim otvaranjem od 17 sati, Džudo savezu Crne Gore stigle su pohvale i čestitke iz Evropske džudo unije (EJU).

Razlog je rekordan broj prijavljenih zemalja i učesnika šampionata koji će se od 22. do 24. juna održati u Sportskom centru u Baru.

"Evropska džudo unija je prepoznala naš trud i logistiku šampionata koja je uticala da se na Evropsko kadetsko prvenstvo prijavi preko 500 takmičara iz 41 zemlje. Sa ostalim učesnicima, delegacijama nacionalnih federacija i EJU, ta cifra učesnika prelazi 800. To je rekordan broj na ovakvim šampionatima do sada i zato smo od EJU dobili čestitke".

"I potrudili smo se, pošto sportska hala u Baru pruža izvanredne uslove, a svi učesnici biće smješteni u četiri barska hotela", kazao je predsjednik Džudo saveza Crne Gore, Veselin Grbović, na otvaranju konferencije za novinare, kojoj je prisustvovao predsjednik Skupštine DžSCG, Dragomir Bečanović, selektor Rajko Mrvaljević i direktor šampionata u Baru, Miodrag Kankaraš.

"Na šampionatu u Baru doći će predsjednik EJU i svih 25 članova Borda te organizacije da prate šampionat, ali i budu suorganizatori. Za nas je ovo veliki događaj, ali i za Evropu, a mi smo prepoznati kao uspješna priča, zbog brojnih uspjeha našeg džudoa, konkurentnog za medalju na najvećim takmičenjima. Ovo je za nas i prilika da pokažemo da možemo da budemo primjer i neuporedivo bogatijim zemljama, pa zašto da ne dobijemo i organizaciju Evropskog prvenstva u najjačoj, seniorskoj konkurenciji", rekao je Bečanović, osvajač evropske medalje i svjetskog zlata u džudou, što ga svrstava u red najuspješnijih crnogorskih sportista svih vremena.

O tehničkom detaljima govorio je Kankaraš.

"U Baru će se za po osam kompleta medalja u muškoj i ženskoj konkurenciji boriti 508 učesnika. Zbog tako velikog broja učesnika, finala će prvog dana, u petak početi od 17.30 sati uz direktan televizijski prenos na Javnom servisu, koji će prenositi i finala u posljednja dva dana, subotu i nedjelju, ali od 15.30 sati. Uvodne borbe za sva tri dana počinju od deset sati, dok je žrijeb u četvrtak u 20 časova".

"Osim na Javnom servisu, sve borbe će moići da se prate na internet sajtu EJU i Džudo saveza Crne Gore. Čestitke smo već dobili za sve odrađeno i ne očekujemo probleme, pošto će formirane komisije sada preuzeti realizaciju svojih zaduženja. Ovo je događaj čija veličina i broj učesnika prevazilazi samo sportski značaj i mi smo uradili sve, da sveukupno, na najbolji način promovišemo Crnu Goru", zaključio je Kankaraš.

Nadaju se medalji

"Brojna peta i sedma mjesta uz bronzu Arsa Milića na Evropskom kupu, daju nam nadu da možemo do medalje na najjačem šampionatu Starog kontinenta u kadetskoj konkurenciji. Uradili smo mnogo ka tom cilju, naši su kadeti bili učesnici međunarodnih kampova i evropskih kupova, na kojima su bilježili zapažene rezultate. Savez je omogućio učešće na kampovima ali i sjajne uslove na sedmodnevnim zajedničkim pripremama u Nikšiću, gdje je reprezentativcima, uz stručni štab, pomagao i Dragomir Bečanović. Prenosio im je iskustvo kako se na velikom takmičenju dolazi do vrha. Osim Milića, kandidati za medalju su i Marko Tadić, Jusuf Nurković, Balša Sinanović...

No, neće biti lako, jer konkurencija nikada nije bila jača, o čemu svjedoči broj zemalja učesnica. A favoriti su najveće sile u ovom sportu, poput Francuske ili Rusije koja će biti najbrojnija. Ipak, mi se nadamo, a iznenađenja su česta pojava na ovakvim tekmičenjima, pa nas možda obraduje i neki naš takmičar. Imaćemo u svih osam kategorija po dva predstavnika i u muškoj i ženskoj konkurenciji", rekao je selektor Rajko Mrvaljević.


Najčitanije iz sekcije Zabava