Dodjela Oskara: "CODA" najbolji film, najviše nagrada za "Dinu", noć obilježio incident Vila Smita

Novozelandska rediteljka Džejn Kempion osvojila je Oskara za najbolju režiju za film "The Power of the Dog". Vil Smit proglašen za najboljeg slumca, Džesika Čestejn za najbolju glumicu

30611 pregleda 3 komentar(a)
Ekipa filma "CODA", Foto: Reuters
Ekipa filma "CODA", Foto: Reuters

Film "CODA" rediteljke Šan Heder (Sian) osvojio je rano jutros Oskara za najbolji film na 94. svečanoj dodjeli nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu.

U kategoriji za glavnu nagradu bili su nominovani "Belfast", "Don't Look Up",- "Drive My Car" koji je dobio Oskara za najbolji strani film, "Dune", "King Richard", "Licorice Pizza", "Nightmare Alley", "The Power of the Dog" i "Priča sa zapadne strane".

Film "Dina" osvojio je najviše, pet Oskara - za najbolju fotografiju, zvuk, muziku, scenografiju i montažu.

Vil Smit dobio Oskara za najboljeg glumca i izvinio se za incident

Vil Smit (Will Smith) dobio je Oskara za najboljeg glumca.

On je dobio nagradu za ulogu u filmu "King Richard" posvećenom teniserkama, sestrama Sereni i Venus Vilijams (Williams).

Vil Smit
foto: Reuters

Primajući nagradu glumac se izvinio za incident koji je ranije tokom večeri izazvao jer se popeo na binu i vidno ljut, ošamario komičara Krisa Roka (Chris Rock) koji se našalio na račun obrijane glave Vilove supruge Džejd Pinket Smit (Jade Pinkett), koja pati od alopecije, značajnog gubitka kose.

"Ljubav vas tjera da činite lude stvari", rekao je glumac.

Vil Smit
foto: Reuters

Smit je dobio Oskara poslije prve nominacije za tu nagradu prije 20 godina za ulogu u ostvarenju "Ali".

U kategoriji za najboljeg glumca bili su nominovani Havijer Barden (Javier), Benedikt Kamberbač (Benedict Cumberbatch), Endru Garfild (Andrew Garfield) i Denzel Vošington (Washington).

Džesiki Čestejn Oskar za najbolju glumicu

Džesika Čestejn (Jessica Chastain) dobila je Oskara za najbolju glumicu za ulogu u filmu "The Eyes of Tammy Faye".

Džesika Čestejn
foto: Reuters

Glumica koja ima 45 godina, već je bila dva puta nominovana za Oskara.

U istoj kategoriji su bile nominovane Olivija Kolman (Olivia Colman), Penelope Kruz (Cruz), Nikol Kidman (Nicole) i Kristen Stjuart (Stewart).

Džejn Kempion osvojila Oskara za najbolju režiju

Novozelandska rediteljka Džejn Kempion (Jane Campion) osvojila je Oskara za najbolju režiju za film "The Power of the Dog".

Mračni psihološki vestern osvojio je najviše, ukupno 12 nominacija za prestižnu filmsku nagradu, dok je rediteljka treća žena koja je osvojila Oskara u toj kategoriji posle Ketrin Biglou (Kathryn Bigelow) (2010) i Kloi Žao (Chloe Zhao) (2021).

Džejn Kempion
foto: Reuters

Džejn Kempion je 1994. godine osvojila Oskara za najbolje adaptirani scenario za ostvarenje "Klavir".

U kategoriji najbolje režije bili su nominovani - Kenet Brana (Kenneth Branagh) za "Belfast", Rijusuke Hamaguči (Ryusuke Hamaguchi) za "Drive My Car", Pol Tomas Anderson (Paul Thomas) za "Licorice Pizza" i Stiven Spilberg (Steven Spielberg) za rimejk "Priča sa zapadne strane".

Spisak glavnih dobitnika Oskara

- Najbolji film: "CODA" rediteljke Šan Heder (Sian)

- Nabolja režija: Džejn Kempion (Jane Campion)

- Najbolji glumac: Vil Smit (Will Smith)

- Najbolja glumica: Džesika Čestejn (Jessica Chastain)

- Najbolja muška sporedna uloga: Troj Kotsur (Troy)

- Najbolja ženska sporedna uloga: Arijana DiBouz (Ariana DeBose)

- Najbolji strani film: "Drive My Car" (Japan)

- Najbolji dokumentarni film: "Summer of Soul"

- Najbolji animirani film: "Encanto" Volta Diznija (Walt Disney)

- Najbolji originalni scenario: "Belfast"

- Najbolji adaptirani scenario: "Coda"

Minut ćutanja za Ukrajinu

Na 94. ceremoniji dodjele prestižnih Oskara je u pozorištu Dolbi minutom ćutanja odata počast Ukrajini.

Tokom minuta ćutanja, na ekranima u pozorištu prikazane su poruke koje pozivaju na pomoć Ukrajincima kao što su hrana ili medicinska oprema.

"Molimo vas da pomognete Ukrajini na svaki mogući način", navodi se u jednoj od poruka.

Među zvijezdama koje su se vratile na holivudski crveni tepih poslije gotovo dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa, neke su nosile plavu traku sa natpisom "With Refugees" (sa izbjeglicama) uz znak solidarnosti sa civilima koji su primorani da bježe zbog sukoba. Jedna zvanica je nosila plavo-žutu tašnu u bojama ukrajinske zastave.

Američki dvostruki oskarovac, glumac i reditelj Šon Pen (Sean Penn) zaprijetio je nekoliko sati pred početak ceremonije, da će istopiti svoje dvije nagrade ukoliko predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ne bude bio pozvan da se uživo obratio na dodjeli.

Nekoliko dana prije ceremonije kružile su priče da bi Zelenski mogao da se onlajn obrati na ceremoniji, pošto se od početka rata u Ukrajini obraća parlamentima raznih zapadnih zemalja i na međunarodnim sastancima tražeći pomoć.

Bonus video: