Dodijeljene Španske filmske nagrade : "Truman" osvojio najviše Goja - Vijesti.me
CEREMONIJA U MADRIDU

Dodijeljene Španske filmske nagrade : "Truman" osvojio najviše Goja

Ovogodišnju dodjelu španske filmske nagrade obilježila je i trenutna politička situacija u zemlji koja još nije izabrala novu vladu poslije parlamentarnih izbora održanih 20. decembra

Film Truman, Goja
Film Truman, Goja (Foto: Reuters)

Film "Truman" reditelja Seska Geja osvojio je najviše nagrada Goja, među kojima za najbolji film i režiju, na ceremoniji 30. dodjele nagrade španske Akademije filmske umjetnosti i nauka.

Goju za najbolji evropski film osvojilo je ostvaranje "Mustang" francusko-turske rediteljke Deniz Gamze Erguven. Taj francuski film snimljen u Turskoj nominovan je i u kategoriji najboljeg stranog filma za Oskare, čija je svečana dodjela ove godine zakazana za 28. februar u Los Anđelesu.

Nagradu za najbolji latinoamerički film osvojio je argentinski film "El clan" reditelja Pabla Trapera. Film je snimljen u produkciji braće Augustina i Pedra Almodovara.

"Truman" je osvojio ukupno pet nagrada, za najbolji film, režiju, glumca, sporednog glumca i scenario.

Ovogodišnju dodjelu španske filmske nagrade obilježila je i trenutna politička situacija u zemlji koja još nije izabrala novu vladu poslije parlamentarnih izbora održanih 20. decembra.

Nekoliko političara prisustvovalo je ceremoniji, među kojima i lider socijalista Pedro Sančes, lider radikalne ljevičarske stranke Podemos Pablo Iglesijas i lider nove konzervativne liberalne stranke Građani Albert Rivera.