Druga strana dodjele Oskara: "Donalde Trampe jeste li budni"? - Vijesti.me
DŽIMI KIMEL POSLAO PREDSJEDNIKU SAD PORUKU PREKO TVITERA

Druga strana dodjele Oskara: "Donalde Trampe jeste li budni"?

Osvrćući se na predsjednički dekret o zabrani ulaska državljanima sedam većinski muslimanskih zemalja u SAD, Džimi Kimel je rekao da Holivud rado prima strance

Džimi Kimel
Džimi Kimel (Foto: Reuters)

Iako je domaćin 89. dodjele Oskara Džimi Kimel više puta noćas pokušao da na duhovit način komentariše politiku predsjednika SAD Donalda Trampa, ne napadajući ga direktno, veče je proteklo u ozbiljnijem tonu, uz poruke solidarnosti i bratstva.

Osvrćući se na predsjednički dekret o zabrani ulaska državljanima sedam većinski muslimanskih zemalja u SAD, Kimel je rekao da Holivud rado prima strance.

"Ne diskriminišemo ljude prema zemlji porijekla već na osnovu starosti i težine", rekao je domaćin večeri, šaleći se na račun toga da starije glumice teže dobijaju uloge u Holivudu.

On se osvrnuo na dodjelu Zlatnih globusa, kada je glumica Meril Strip održala vrlo oštar govor protiv Trampove politike.

Tramp je sjutradan preko Tvitera krenuo u kontranapad, iznoseći mišljenje da Meril Strip, glumica koje je ove godine 20. put bila nominovana za Oskara i koja je tri puta osvojila prestižnu nagradu, precijenjena.

Kimel je na početku večeri sinoć zamolio publiku da "potpuno nezasluženim aplauzom" podrži 67-godišnju glumicu.

Meril Strip
Meril Strip(Foto: Reuters)

U jednom trenutku, začuđen da još nema tvitova američkog predsjednika u kojima komentariše Oskare, voditelj je izvadio telefon i ukucao poruku "Hej @realDonaldTrump jeste budni?". Kimel odgovor nije dobio, ali je poruka u roku od nekoliko minuta lajkovana skoro 300.000 puta.

Iako je domaćin igrao na kartu humora, mnogi učesnici večeri i dobitnici nagrada iskoristili su priliku da upute ozbiljnije poruke predsjedniku SAD.

Jedan od takvih trenutaka večeri bila je dodjela nagrade u kategoriji najboljeg stranog filma. Priznanje je dobio film "Trgovački putnik" iranskog reditelja Asgara Farhadija koji je bojkotovao ceremoniju zbog Trampove politike prema imigrantima.

Oskar, Trgovački putnik
Oskar, Trgovački putnik(Foto: Reuters)

U njegovo ime pročitana je poruka u kojoj se navodi da je odluku da bojkotuje Oskare doneo "iz poštovanja za sunarodnike i državljane šest drugih zemalja prema kojima je nehumanom odlukom pokazano nepoštovanje".

Više nominovanih za Oskara na crveni tepih su došli sa plavom trakom u znak solidarnosti sa Američkom unijom za građanske slobode (ACLU), uticajnom organizacijom koja se protivi Trampovoj anti-imigracionoj politici. 


Najčitanije iz sekcije Film/TV