Peaky Blinders - Banda koju ne smijete zaobići - Vijesti.me
BBC I BIRMINGEM 1919.

Peaky Blinders - Banda koju ne smijete zaobići

Eksplozivna radnja, intenzivna fotografija, i svojevrsna revolucija u muzičkoj produkciji, poruka su ocima ovog žanra preko okeana – itekako možemo da vas pratimo u ovome

Peaky blinders
Peaky blinders (Foto: Twitter)

U stranicama Stevena Knighta nema mjesta za tipične heroje, niti tragove bilo kakve korektnosti - manjine su kriminalci, žene su jednako brutalne kao muškarci, a pohlepa je osjećanje kao svako drugo.

Često sterilni i previše nijansirani, serijski program BBC-ja zagazio je ovog puta, ravno, bez ikakvih zadrški, u blato Birmingema i među bande britanskog podzemlja sa početka 20. vijeka i uradio je to u velikom stilu.

Eksplozivna radnja, intenzivna fotografija, i svojevrsna revolucija u muzičkoj produkciji, poruka su ocima ovog žanra preko okeana – itekako možemo da vas pratimo u ovome.

Žileti i kape

Birmingem je 20. vijek dočekao u ekstremnoj nemaštini. Ubistva su česta, pljačke i otimačine još ćešće. Policija je nemoćna pred gomilanjem lokalnih bandi koje se svakodnevno nadmeću u krvožednosti.

Ipak, jedna se izdvaja po vanrednom stilu i strahovitosti – Peaky Blinders.

„Kape kakve su nosili vaši djedovi imale bi veoma oštre vrhove“, priča Dejvid Kros, istoričar i kustos muzeja koji čuva kolekciju robijaških fotografija iz tog doba.

„Oni bi ušili žilete i razna sječiva u obode vrhova, a onda se dali u pljačku. Takvi su bili Peaky Blindersi“.

„Kada bi udarili nekoga kapom, ili pak glavom zasjekli žrtvu, to bi uvijek izazvalo privremeno sljepilo“, objašnjava za BBC Kros kako je banda dobila ime.

"Pravi" Peaky Blinders

Žrtve su birane bez ikakvog pravila. „Ko god se činio ranjivim bio je napadnut, šta se god moglo uzeti, uzeto je“, kaže Ros.

Pored okrutnosti, banda se od ostalih odvajala i specifičnim načinom oblačenja.

Oko vrata bi nosili svilene marame, pantalone širokih nogavica, a kape bi uvijek bile nagnute na jednu stranu.

Porodično stablo

Danas, skoro vijek kasnije, Blindersi imaju svoj šou.

Serija koja je od dvojke BBC-ja upravo dobila porudžbinu i za treću sezonu ideja je i djelo Stivena Najta.

I sam iz Birmingema, Najt je lično vezan za priču o ovim odmetnicima.

Njegova majka u mladosti je radila kao ilegalni kladioničar, dok su očevi ujaci bili istaknuti članovi bande.

O Peaky Blindersima nije mnogo napisano van policijskih dosijea, pa sve na šta se tokom godina pripremanja Najt mogao osloniti bila su, upravo, porodična, usmena predanja.

Šelbiji

Radnja prati fiktivnu porodicu ilegalnih bukmejkera, gangstera i njihove napore da prošire, a onda i legalizuju svoje poslove.

Socijalni nemiri, sve masovnija komunustička udruživanja, štrajkovi, prijetnje IRA, londonske bande, a onda i sama Kruna naći će se na putu glave Šelbija – Tomasa, koga tumači Cillian Murphy.

Irska zvijezda, možda i sa rolom života, maestralno je odigrao baby-face bandita, odlikovanog heroja iz rata, kome je gangsteraj samo način da ispliva u elitnije krugove britanskog društva.

„Gledao sam sve te emisije – House of Cards, the Fall, The Wire i bio sam skroz „Vau, želim da radom ovakve stvari“, ali nisam dobijao slične scenarije, pa sam jednog dana pozvao menadžera i rekao mu: Slušaj, želim da radim dobar televizijski program“, prisjeća se Murphy za radiotimes.com kako je sve počelo.

„A, onda je je ovo stiglo. Čovječe, pročitao sam prvu scenu i bio sam oduvan. Rekao sam sebi: Ne znam šta će se desiti sljedeće, ali ovo moraš da igraš“.

Murphy je uspio da nemilosrdnog lika učini primamljivim, nekoga iz staleža ispod sa kim se gledaoci bez problema poistovjećuju.

Ništa manje uspješnu rolu uzeo je Sam Neill, Krunin inspektor zadužen za Blinderse i njihovi vezu sa Vinstonom Čerčilom. Protestantski puritanac, zao i korumpiran, svakako je jedna od kompleksnijih ličnosti koja se mogla sresti skorije. Svoje mejesto u seriji našao je i Tom Hardy.

Uloge žena koje su u poslijeratnom periodu doživjele izvjesnu emancipaciju i jače zakoračile na ulice Britanije pripale su: Helen McCrory, Annabelle Wallis, Charlotte Riley...

Smjela muzika

Producenti serijala ostavili su i jak muzički pečat vješto se koristeći anahronim trikovima - muzikom ovog doba, po potrebi pojačavajući mačo i triler efekte.

Tako su za temu korištene mračna „Red Right Hand“ Nika Kejva, i „R U mine“ grupe Arctic Monkeys.

Česti su i motivi White Stripes-a, The Black Keys-a, PJ Harvey-a...

Za ovakav izbor muzičke podloge je svakako bilo potrebno mnogo hrabrosti, vremena za privikavanje, takođe, ali radnju Peaky Blindersa teško da bi ispratio neki muzički savremenik...

Peaky blinders je poseban

Knight tvrdi da nikad nije gledao Boardwalk empire, američkog starijeg brata Peaky Blinders-a.

Ono što ih ipak odvaja jeste doza „Gangs of New York-a“ koju Blindersi tako dobro nose.

Peaky Blinders bandu bi prije 100 godina vjerovatno pokušali zaobići na ulici, ali zato danas ne smijete ustuknuti i propustiti sjajnu zabavu.


Najčitanije iz sekcije Film/TV