Preminula latino glumica Mirjam Kolon - Vijesti.me
IGRALA SA MARLONOM BRANDOM I AL PAĆINOM

Preminula latino glumica Mirjam Kolon

Tokom karijere igrala je u više od 90 filmova i u 250 epizoda televizijskih serija poput "Zakon i red", "Bonanca" i "Bronko"

Mirijam Kolon
Mirijam Kolon (Foto: Beta-AP)

Jedna od prvih latino filmskih i pozorišnih glumica Mirijam Kolon, koja je igrala s Marlonom Brandom i Al Paćinom, preminula je u Njujorku. 

Muž pionirke latino glume, Fred Vale, rekao je Asošiejted presu da je glumica preminula u osamdesetoj godini od komplikacija nakon infekcije disajnih puteva.

Kolonova je rođena u Portoriku i nakon prvih glumačkih koraka u toj zemlji, 1950. godine se preselila u Njujork kako bi pohađala školu glume. Nedugo zatim je otišla je u Los Anđeles gdje je dobijala male uloge u serijama i flmovima, poput rola u filmovima "Jednooki Džek" s Marlonom Brandom i "The Outsider" sa Tonijem Kertisom.

U Njujorku je 1967. godine osnovala Putujući teatar Portorika u kome je pomagala razvoj mladih latino glumaca i scenarista i priređivala predstave koje su kasnije izvođene na katedrama za latinsku kulturu širom SAD.

Tokom karijere igrala je u više od 90 filmova i u 250 epizoda televizijskih serija poput "Zakon i red", "Bonanca" i "Bronko". Ipak, najpoznatija je bila po ulozi majke Tonija Montane, koga je u kultnom filmu Brajana de Palme "Lice sa ožiljkom" igrao Al Paćino. 

Zapaženu rolu ostvarila je i 2013. u filmu "Bless me, Ultima", što je, prema riječima Freda Valea, bila i njena najbolja uloga.

Američki predsjednik Barak Obama je 2015. godine odlikovao Mirijam Kolon Nacionalnom medaljom za umjetnost za njen doprinos filmu i pozorištu. 


Najčitanije iz sekcije Film/TV