Serija "Grudi" nagrađena u Južnoj Koreji - Vijesti.me
INTERNATIONAL DRAMA AWARDS FESTIVAL

Serija "Grudi" nagrađena u Južnoj Koreji

“Gledala sam nakanadno direktan prenos događaja ovdje u Seulu. I nezamislivo je da se vide kadrovi Nikšića, divna i meni prekrasna lica glumaca, da se čuje jezik ispod korejskog, koji mi razumijemo, oni ne...."

Perović prilikom dobijanja nagrade
Perović prilikom dobijanja nagrade (Foto: Privatna arhiva)

Serija crnogorske rediteljke Marije Perović “Grudi” osvojila je Specijalnu nagradu žirija (uz južnoafričku seriju The Herd) u Južnoj Koreji na International Drama Awards 2019 na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada 28. avgusta u Seulu.

"U mojoj zemlji Crnoj Gori hrabrost je kodeks ponašanja po kojem živimo vjekovima. Ja sam taj gen izgleda zagubila sad kada mi je najpotrebniji, jer se sad ne osjećam hrabro ovdje pred vama u trenutku kada dobijam ovu nevjerovatnu nagradu. Ali, takođe sam naučena da je najhrabriji čin biti iskren. Drago mi je što ste ovdje, 8500 kilometara udaljeni od moje zemlje Crne Gore, prepoznali iskrenost i predanost koju smo svi uložili u seriju GRUDI. I željela bih da se zahvalim svima koji su radili sa mnom, jer su svi zaslužni za ovaj divan uspjeh”, kazala je Perović prilikom uručenja nagrade.  

Dodjela nagrade
Dodjela nagrade(Foto: Privatna arhiva)

“Gledala sam nakanadno direktan prenos događaja ovdje u Seulu. I nezamislivo je da se vide kadrovi Nikšića, divna i meni prekrasna lica glumaca, da se čuje jezik ispod korejskog, koji mi razumijemo, oni ne....dok se ispisuje BREASTS...i da na kraju sam bila i srećna i ponosna, i nisam mogla da vjerujem da je svima nama istinski, koji smo radili na GRUDIMA pripala Specijalna nagrada žirija... Ovaj  fudbalski rečeno trofej bi sada nekako trebalo spakovati i prebaciti, a metaforično plasirati dalje svima onima koji jesu zainteresovani da vide GRUDI , naše GRUDI u velikom i umreženom svijetu”, kazala je Perović.

Radnja serije smještena je u Nikšiću. Likovi su pripadnici srednje klase, intelektualci, neostvareni i šarmantni antijunaci, roditelji i oni koji pokušavaju da se ostvare kao roditelji. Jedna od ključnih tema je borba protiv kancera dojke. Tema priče je generacijsko, gimnazijsko prijateljstvo, a dramski razlog bolest, tako da se skreće pažnja na vrline i mane savremenog društva: tempo života, trka za afirmisanjem, opstanak, prijateljstvo, podrška, generacijski sukob i želja za boljim životom.

Uloge tumače: Dubravka Drakić, Nada Šargin, Marija Škaričić, Vojin Ćetković, Mira Banjac, Peđa Bjelac, Jelena Đukić, Danilo Lončarević, Branimir Popović, Aleksandar Đurica ...

Na osnovu serije napravljen je i film, po scenariju Vladislave Vojinović i Marije Perović, koji je imao uspješnu projekciju na festivalu u Herceg Novom i očekuje se da uskoro stigne u bioskope.