Zlatna palma za film "Kradljivci" - Vijesti.me

Zlatna palma za film "Kradljivci"

Film prikazuje život siromašne porodice, a Koro-eda je u kratkom govoru na japanskom posvetio nagradu svima koji su bili uključeni u stvaranje filma

Hizokazu Kore-eda
Hizokazu Kore-eda (Foto: Reuters)

Film "Kradljivci" (Shoplifters) japanskog reditelja Hizokazua Kore-ede osvojio je Zlatnu palmu na Kanskom festivalu.

Predsjedavajuća žirija bila je glumica Kejt Blančet.

Za nagradu se takmičio 21 film.

Film prikazuje život siromašne porodice, a Koro-eda je u kratkom govoru na japanskom posvetio nagradu svima koji su bili uključeni u stvaranje filma.

Rediteljka iz Libanka Nadin Labaki koja se prvi put takmičila u Kanu, dobila je Nagradu žirija za film "Capharnaum", dok je "BlacKkKlansman" Spajka Lija dobio Veliku nagradu.

Nagradu za najbolju režiju je dobio film "Zimma Wojna" (Hladni rat) poljskog reditelja Pavela Pavlikovskog. On je 2013. dobio Oskara za film "Ida".

Filmovi "Lazzaro Felice" Italijanke Alis Rorvaher i "3 Faces" Iranaca Džafara Panahija i Nadera Seivara podelili su nagradu za najbolji scenario. Panahiju nije bilo dozvoljeno da napusti Iran da bi prisustvovao festivalu.

Ruska pop-rok grupa "Zveri" dobila je u Kanu nagradu za najbolju filmsku muziku za film "Ljeto" Kirila Serebrenjikova.

Među filmovima u trci za glavnu nagradu festivala nalazila su se ostvarenja veterana svjetske kinematografije, kao što su reditelji Žan-Lik Godar i Spajk Li, koji se vratio u Kan 27 godine poslije filma "Ljubavna groznica" (Jungle Fever).

Od 21 reditelja, u trci za Zlatnu palmu prvi put su se našli Japanac Rijusuke Amaguši i Egipćanin Abu Bakr Švaki, a na spisku su bili i Francuzi Eva Ison i Jan Gonzales, kao i Rus Kiril Serebrenjikov.

Zanimljivosti ovogodišnjeg festivala su skupovi podrške rodnoj ravnopravnosti i protiv diskriminacije, kao i neobična konferencija za novinara Godara koji nije došao na festival već je putem mobilne aplikacije odgovarao na pitanja novinara. Telefon je držao francuski kritičar Žerar Lefor, dok su novinari, jedan po jedan, prilazili i postavljali pitanja.

Još jedna zanimljivost je bila povratak danskog reditelja Larsa von Trira u Kan poslije sedam godina od skandala koji je izazvao s kontroveznom izjavom o nacističkom lideru Adolfu Hitleru.


Najčitanije iz sekcije Film/TV