Gaši tvrdi da nije uzimao po 7.000 za ilegalan prevoz - Vijesti.me
MIS PAT

Gaši tvrdi da nije uzimao po 7.000 za ilegalan prevoz

Čitanjem iskaza svjedoka, nastavljeno suđenje za smrt 35 osoba u brodolomu

Agim Gaši
Agim Gaši (Foto: Savo Prelević)

Beriša Adžija izjavio je 1999. godine da je Agim Gaši, optužen u slučaju Mis Pat, uzeo 7.000 tadašnjih njemačkih maraka od njegove bratanice Hamzije Bajrami, da bi joj sredio ilegalno prebacivanje u Italiju.

To piše u iskazu Adžije, koji je ovaj dao u istrazi, a koji je juče pročitan u Višem sudu u Podgorici, u nastavku suđenja za stradanje 35 Roma u ljeto 1999. godine, kada je potonuo brod Mis Pat.

“Te pare nijesu date ni meni, ni mom sinu. Uka Krasnići je svjedočio da nije uzeo pare. Ovo nije tačno, to ti ja garantujem”, kazao je optuženi Gaši
Adžija je tada izjavio da mu je taj podatak ispričao zet Muhamed.

“Uka Krasnići je čuvao tih 7.000 DEM, a trebalo je da ih preda Gaši Agimu, kada brod sa putnicima stigne u Italiju”, izjavio je Adžija.

“O tragediji sam saznao 26. avgusta 1999, kada sam na Odjeljenju za sudsku medicinu u Podgorici stradalu bratanicu Hamziju, prepoznao i identifikovao po patikama koje sam joj kupio. Svi koji su poginuli u brodolomu sahranjeni su u zajedničkoj grobnici u mjestu Cijevna kod Podgorice. Osim nje, poginula je i Sevdija Bajramaj. Zet je pominjao nekog Agima Gašija, a saznao sam, da je od moje bratanice uzeo 7.000 DEM”, izjavio je Adžija u sudu prije skoro 14 godina.

Branioci okrivljenih, advokati Zdravko Begović i Milić Mirović, prigovorili su pročitanom iskazu, pozivajući se na izjave ostalih svjedoka.

“Te pare nijesu date ni meni, ni mom sinu. Uka Krasnići je svjedočio da nije uzeo pare. Ovo nije tačno, to ti ja garantujem”, kazao je optuženi Gaši.

U izjavi svjedoka Dragiše Feratovića, navodi se da je na Odjeljenju za sudsku medicinu u Podgorici prepoznao stadalu unuku Draganu i praunuku Marijanu.

“Moj sin Mileta je dao izvjesnom Branku iz Niša 7.000 DEM, koji je posredovao u njihovom prebacivanju”, navodi se u izjavi.

Zbog potapanja broda “Mis Pat”, prema optužnici Višeg državnog tužilaštva okrivljeni su Agim J. Gaši, Ramadan R. Balja, Ismet Ć. Balja i Refik H. Hodžić, koji se nalaze u bjekstvu. Optuženi su i Joko P. Nikaljević, Goran N. Đuričković i Saša Lj. Boreta.

Na brod “Mis Pat” bilo je ukrcano oko 70 ljudi, iako je bio registrovan za prevoz šest osoba i dva člana posade
U optužnici piše da su Agim Gaši, zatim Ramadan Balja i Ismet Balja, obećali raseljenim Romima sa Kosova prevoz do Itailje uz novčanu naknadu.

Oni su se, prema optužnici, dogovorili sa Nikaljevićem, Boretom, Đuričkovićem i Hodžićem da obezbijede čamac kojim su u noći između 15. i 16. avgusta 1999. godine krenuli morem preko Jadrana u pravcu Italije.

Na brod “Mis Pat” bilo je ukrcano oko 70 ljudi, iako je bio registrovan za prevoz šest osoba i dva člana posade. Nakon nekoliko sati plovidbe, čamac kojim je upravljao Hodžić se prevrnuo. U brodolomu je nastradalo 35 osoba, od kojih je 13 identifikovano, a ostali su nestali.

Suđenje se nastavlja 17. jula.


Najčitanije iz sekcije Zabava